Azi vin cu un articol adresat femeilor. Foarte interesant si practic.
Esti una dintre femeile care se confrunta cu dureri menstruale? Cel mai probabil cunosti experienta acestor dureri, chiar daca le-ai intampinat ocazional sau luna de luna.
Durerile menstruale afecteaza calitatea vietii unei femei, chiar daca dureaza doar cateva zile pe luna, creandu-i atat un disconfort psihic, cat si unul fizic…
Citeste articolul si descopera 2 metode sanatoase cu ajutorul carora scapi de aceste dureri.
Dureri menstruale – solutia Vitamina D?
Putine femei trec prin „acea perioada a lunii” fara dureri, balonari si dispozitii proaste. Daca te numeri printre cele mai putin norocoase in aceasta privinta, astazi am vesti foarte bune pentru tine: nu trebuie sa mai iei antiinflamtoare cu efecte secundare neplacute (precum arsurile stomacale).
Oamenii de stiinta au descoperit cum o simpla vitamina la indemana tuturor sau dieta pot atenua semnificativ durerile menstruale.
Solutii alternative invazive
Termenul medical pentru durerile sau crampele menstruale este dismenoree si afecteaza, conform statisticilor, peste jumatate dintre femei. In ciuda efectulului negativ asupra calitatii vietii si starii generale, putine femei cauta tratament, deoarece sunt convinse ca nu ajuta (M. Proctor, C. Farquhar. Diagnosis and management of dysmenorrhoea. BMJ. 2006).
Deoarece durerea este cauzata de inflamatie, cel mai frecvent utilizate sunt medicamentele antiinflamatorii precum ibuprofenul, care amelioreaza durerile la circa doua treimi din femei. Cu toate acestea, femeile trebuie sa fie constiente de riscul semnificativ al efectelor secundare adverse ale pastilelor („greata, voma, epigastralgii, diaree, eruptii, prurit, cefalee, ameteli, anxietate, (…) contraindicat in ulcer si sarcina” – citat din prospectul Ipubrofenului!).
Exista totusi si alte tratamente disponibile, precum pastilele cu hormoni care pot suprima ciclul menstrual. Exista chiar si o optiune chirurgicala, in care se incearca taierea sau distrugere nervilor care duc la uter sau sa-l scoata cu totul… Pentru procedurile mai putin invazive precum acupunctura, dovezile pentru eficacitatea tratamentelor sunt in general foarte putine.
Solutii alternative non-invazive: Vitamina D si dieta vegana
Ce ramane de facut cand te chinuie durerile mestruale? Raspunsul stiintei este o supradoza de vitamina D! Intr-un studiu recent, femeile care au luat placebo s-au simtit mai rau, insa toate cele care au luat vitamina D s-au simtit mult mai bine (A. Lasco et al. Improvement of primary dysmenorrhea caused by a single oral dose of vitamin D. Archives of Internal Medicine, 2012).
Daca durerea este cauzata de inflamatie, ce ar putea face o dieta antiinflamatoare, precum cea vegana? Un studiu a pus 33 de femei suferind de dureri menstruale severe pe dieta vegana, cu rezultate uimitoare: reduceri ale durerilor in intensitate si durata (de la 4 la 3 zile), precum si ameliorarea altor simptome precum balonarea (N. D. Barnard et al. Diet and sex-hormone binding globulin, dysmenorrhea, and premenstrual symptoms. Obstetrics and Gynecolgy, 2000).
Dupa doua luni in care au mancat doar legume si fructe, femeilor li s-a cerut sa se intoarca la dieta normala, sa vada daca durerile vor reveni, insa acestea i-au refuzat categoric pe cercetatori! Se pare ca nu scapasera doar de dureri, ci si de cateva kilograme, aveau mai multa energie si dormeau mai bine noaptea…
Pentru durerile mestruale, exista leacuri naturale non-invazive si fara efecte secundare neplacute.
Unul ar fi supradoza de vitamina D! Asa ca, iarna ia suplimente, vara iesi la soare! Daca durerile sunt severe, incearca dieta vegana , cu efecte benefice in plus!
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!