Caramelul este folosit de obicei la prajituri, in compozitie sau ca ornament. Se obtine in casa prin prajirea zaharului in tigaie. Industrial, procedeul este similar, insa se pare ca e mult mai nociv.
Industria alimentara adauga caramel ca si colorant in multe unde nu te-ai gandi: in cola, in berea bruna, in sosuri… E oare o idee buna?
Este caramelul cancerigen?
Utilizat pe post de colorant intr-o mare varietate de bauturi si alimente, caramelul a fost declarat cancerigen in California in 2013.
Ne poate imbolnavi zaharul topit de cancer?
Din pacate, nu mai este vorba de caramelul cu care cofetariile isi indulceau si isi parfumau prajiturile, ci de un proces de industralizare, in care acesta a devenit un produs toxic…
Produsele de tip cola, berea bruna, sosurile, in special cel de soia, sunt doar cateva dintre produsele de larg consum colorate cu ajutorul caramelului – probabil cel mai consumat colorant alimentar din lume.
Cat de periculoase sunt acestea pentru sanatatea noastra?
Din nefericire, asa cum arata un studiu din 2008 (P. C. Chan, G. D. Hill, G. E. Kissling, A. Nyska. Toxicity and carcinogenicity studies of 4-methylimidazole in F344/N rats and B6C3F1 mice, publicat in Archives of Toxicology), fabricarea unor coloranti artificiali similari caramelului, precum 4-metilimidazol (4MI), poate duce la formarea unor carcinogeni.
S-a dovedit ca acest 4MI, folosit in produse farmaceutice, pigmenti si chimicale pentru fotografie si agricultura, produce cancer soarecilor si femelelor sobolan… Desi raspunsul oamenilor nu a fost inca stabilit, cine mai este dispus sa-si asume riscul, in aceste conditii?
Cola si caramelul industrial in California si in lumea larga
Autoritatile din California au spus nu riscului de cancer si l-au pus pe 4MI pe lista neagra a carcinogenilor incepand din 2013 (M. F. Jacobson, Carcinogenicity and regulation of caramel colorings, publicat in International Journal of Occupational and Environmental Health).
Mai mult, producatorilor li s-a cerut sa puna un avertisment pe eticheta fiecarei bauturi, daca aceasta depaseste 29 micrograme pe portia de 355 ml. Desi producatorii s-au opus, acestia au fost obligati sa reduca nivelul de carcinogeni din bauturile lor de tip cola.
Dar aceasta se intampla doar in California… Oriunde altundeva in lume, paharul tau de bautura tip cola va contine de cel putin 5 ori mai mult 4MI fata de limita admisa: 144 micrograme in Washington, 145 in Marea Britanie, 147 in Mexic, 160 in Canada si 247 in Brazilia…
Da, caramelul industrial poate cauza cancer. Nici cel facut acasa in tigaie nu e mai fericit. Pana la urma este vorba despre zahar prajit…
Pentru a evita consumul, stai departe de bauturile de tip cola, care au concentratii de peste 5 ori mai mari fata de limita admisa in California – statul american care a spus nu acestui carcinogen.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, trimite-l si la prieteni.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!