Daca marti iti aratam cum iti afecteaza sarea sistemul imunitar, astazi vreau sa-ti vorbesc despre activitatea fizica. Cat de important este sa facem miscare in fiecare zi si cata miscare este recomandat sa facem?
Citeste articolul si afla care sunt cele mai noi recomandari in acest sens.
Ce spun ultimele studii privind durata exercitiilor fizice zilnice
Un studiu subventionat de compania Coca-Cola a conchis ca lipsa de activitate fizica este cea mai mare problema de sanatate publica a secolului 21. In realitate insa, lipsa de activitate fizica se situeaza pe locul cinci in ceea ce priveste factorii de risc de deces in Statele Unite, si pe locul sase in topul factorilor de risc pentru dizabilitati. De departe, dieta prezinta cel mai mare risc global pentru deces, urmata de fumat. (Blair SN. Physical inactivity: the biggest public health problem of the 21st century. Br J Sports Med. 2009)
Efectele lipsei de activitate fizica
Desigur, asta nu inseamna ca lipsa de activitate fizica este recomandata. Exercitiile fizice imbunatatesc sanatatea mintala, congnitiva, calitatea somnului, previn cancerul, tensiunea arteriala ridicata si extind durata de viata. Daca americanii ar face exercitii fizice pentru a reduce cu un procent indicele de masa corporala la nivel national, ar fi prevenite 2 milioane de cazuri de diabet zaharat, 1,5 milioane de cazuri de boli de inima si accidente vasculare cerebrale si 100.000 de cazuri de cancer. Cele mai recente orientari oficiale privind activitatea fizica recomanda adultilor 150 de minute saptamanale de exercitii aerobice moderate, adica mai putin de 20 minute zilnic. Aceste date sunt in scadere fata de recomandarile anterioare ale Colegiului American de Medicina Sportiva (30 minute pe zi). (Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Adult participation in aerobic and muscle-strengthening physical activities–United States, 2011. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2013)
Recomandari actuale privind durata activitatii fizice
Este adevarat ca mersul pe jos 150 de minute pe saptamana este mai bun decat mersul pe jos 60 de minute pe saptamana. Urmand recomandarile actuale, in cele 150 de minute este redusa rata mortalitatii globale cu 7%. Mersul pe jos 60 minute scade rata mortalitatii cu doar 3%. Urmand acelasi rationament, mersul pe jos timp de 300 de minute saptamanal scade mortalitatea cu 14%. O plimbare zilnica de o ora poate reduce mortalitatea cu 24%! Mersul pe jos este doar un exemplu de activitate fizica moderata, alte exemple putand fi gradinaritul sau ciclismul.
Asadar, o dieta sanatoasa combinata cu activitate fizica moderata in fiecare zi este cheia catre o viata lunga si sanatoasa. Incepe si tu chiar de azi si mergi pe jos 20 de minute in fiecare zi. Nu numai ca iti va creste tonusul fizic, ci te vei simti mai bine.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!