Parcurge acest articol și vei afla cum acționează un preparat la îndemâna oricui în confruntarea cu cancerul de prostată!

Roșiile au dat rezultate notabile în tratamentul cancerului de prostată

De obicei, atunci când noi, medicii, facem recomandări de dietă pentru pacienții cu risc de a dezvolta afecțiuni serioase, sunt cele mai mari șanse ca legumele crucifere (printre care se numără și mai-puțin-popularul broccoli) să se regăsească pe listă, cu indicația de consum frecvent. Uneori, și în domeniul științei prevenirii cancerului mai apar vești bune… la gust. În cazul de față, roșiile, unele dintre cele mai îndrăgite alimente, au fost asociate cu scăderea nivelurilor antigenului specific prostatic, care cresc exponențial în cazurile de cancer de prostată.

Cercetătorii au analizat în primul rând efectele licopenului, pigmentul roșu antioxidant, considerat inițial ingredientul activ anti-cancerigen din roșii. Rezultatele studiilor dedicate suplimentelor cu licopen au arătat însă că astfel de pastile, în doze mari, pot avea chiar efect pro-oxidant, deci favorizant pentru cancer. Concluzia: există o puternică legătură între consumul de fructe și legume întregi și prevenirea anumitor tipuri de cancer. Practic, roșiile conțin o multitudine de alte carotenoide în afară de licopen: beta-caroten, gamma-caroten, zeta-caroten, fitofluene și fitoene, despre toate cunoscându-se faptul că se acumuleaza în țesutul prostatic uman. (Linnewiel-Hermoni K, Khanin M, Danilenko M, Zango G, Amosi Y, Levy J, Sharoni Y, The anti-cancer effects of carotenoids and other phytonutrients resides in their combined activity, „Arch Biochem Biophys.”, 2015.)

Puterea vindecătoare a sucului de roșii

Alte studii au analizat efectele curcuminului, pigmentul galben din turmeric și din praful de curry, pe cele ale extractelor de roșii și pe cele ale extractelor de vitamina E din nuci și semințe: fiecare separat a reușit să înregistreze un procent mai mic de 10% în inhibarea dezvoltării celulelor prostatice cancerigene. Amestecate sub formă de suc de roșii, toate cele trei au împiedicat proliferarea celulelor cancerigene în proporție de 70%. Deci preparatul final este mult mai eficient decât suma părților sale.

Cercetările în cadrul cărora bărbații cu cancer de prostată au introdus în dieta lor sucul de roșii au demonstrat scăderea concentrațiilor de antigen prostatic specific. Mai exact, 32 de pacienți au primit zilnic trei sferturi de ceașcă de suc de roșii, pe o perioadă continuă de 3 săptămâni. Nivelul antigenului prostatic specific a scăzut cu 17,5%, iar deteriorarea produsă de radicalii liberi în ADN-ul celulelor albe din sânge a scăzut cu 21%. (Bowen P, Chen L, Stacewicz-Sapuntzakis M, Duncan C, Sharifi R, Ghosh L, Kim HS, Christov-Tzelkov K, van Breemen R, Tomato sauce supplementation and prostate cancer: lycopene accumulation and modulation of biomarkers of carcinogenesis, „Exp Biol Med (Maywood)”, 2002.)

Alternative de culori

Și roșiile galbene, cele care nu conțin licopen, au fost supuse testărilor. Subiecților le-au fost oferite pastă de roșii roșii, pastă de roșii galbene și tablete de licopen. La cei care au mâncat pastă de roșii roșii a scăzut semnificativ expresia genei ciclină D1, care promovează dezvoltarea celulară în cazul cancerului de prostată. În plus, s-a considerat că licopenul despre care vorbeam mai pe larg la începutul articolului a fost de ajutor – doar că nu sub formă de pilule – din moment ce roșiile de culoare roșie au dat rezultate mai bune decât cele galbene. (Talvas J, Caris-Veyrat C, Guy L, Rambeau M, Lyan B, Minet-Quinard R, Lobaccaro JM, Vasson MP, Georgé S, Mazur A, Rock E, Differential effects of lycopene consumed in tomato paste and lycopene in the form of a purified extract on target genes of cancer prostatic cells, „Am J Clin Nutr” 2010).

Astfel, consumul de roșii sau de suc de roșii poate contribui la reducerea riscului de cancer de prostată prin limitarea proliferării celulelor.

Începe să bei chiar de astăzi un pahar de suc de roșii la masa de prânz sau pe post de gustare de după-amiază. Alternativ, încearcă o variantă inedită de „pizza pentru prostată” fără mozzarella, dar cu sos de roșii din plin și cu broccoli în loc de pepperoni. Adaugă oregano și busuioc proaspăt și te vei bucura de aroma autentică a bucătăriei italiene.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: