Astăzi aș vrea să abordăm două dintre temele tratate cu predilecție pe blog.

Pe de o parte ne preocupă beneficiile extraordinare ale alimentelor vegetale, pe de altă parte ne concentrăm asupra prevenției și tratării celor mai răspândite afecțiuni.

Citește articolul pentru a descoperi cum poți face din curmale un aliat împotriva bolilor de colon.

Curmalele pot stopa creșterea celulelor canceroase din colon

Cercetătorii au studiat impactul curmalelor asupra florei intestinale benefice și asupra celulelor cancerului de colon. Mai exact, au creat un amestec de curmale și eșantioane din flora intestinală umană.

Ce s-a întâmplat?

În primul rând, au constatat creșterea numărului bacteriilor benefice. Aproximativ 10.000 de miliarde de microorganisme trăiesc în intestinul nostru. Nu întâmplător, aceasta este considerată cea mai activă zonă din punct de vedere metabolic în organismul uman. Dar bacteriile bune au nevoie de hrană corespunzătoare, pentru a-și îndeplini rolul. Mai exact, de fibre alimentare și de polifenoli, o clasă de fitonutrienți antioxidanți. Iar curmalele conțin cantități impresionante din ambele categorii.

Mai departe, cercetătorii au evaluat și capacitatea acestui mix de a inhiba proliferarea celulelor canceroase. Testul a fost realizat într-un vas Petri. Chiar și numai cantitatea de polifenol a fost suficientă pentru înjumătățirea numărului de celulele canceroase. În continuare, întreg extractul de curmale aproape a blocat în totalitate creșterea celulelor canceroase. Împreună, aceste date sugerează că, într-adevăr, curmalele susțin sănătatea colonului. (Eid N, Enani S, Walton G, et al., The impact of date palm fruits and their component polyphenols, on gut microbial ecology, bacterial metabolites and colon cancer cell proliferation, „J Nutr Sci”, 2014)

Zeci de sortimente de curmale au fost testate in vitro împotriva unei varietăți de celule canceroase. Nu doar cancerul de colon și cancerul de stomac au dat semne de remisie, ci și celulele cancerului de prostată, de sân sau ale celui pulmonar. Provocarea le revine în continuare cercetătorilor, care trebuie să descopere în ce măsură efectele rămân valabile după absorbția în sânge a componentelor active din curmale.

Studii aprofundate privind efectul benefic al curmalelor

O multitudine de studii au testat în laborator efectul curmalelor asupra intestinului gros. Dar aș vrea să ne concentrăm în continuare asupra singurului studiu cunoscut dedicat analizei beneficiilor după consumul propriu-zis de curmale. Cercetătorii și-au propus să analizeze modul în care reacționează flora bacteriană din colonul celor care au mâncat curmale. Cu alte cuvinte: există semne concrete ale îmbunătățirii sănătății intestinale la persoanele care mănâncă aceste fructe? (Eid N, Osmanova H, Natchez C, et al., Impact of palm date consumption on microbiota growth and large intestinal health: a randomised, controlled, cross-over, human intervention study, „Br J Nutr”, 2015)

Voluntarii au fost randomizați în cadrul unui grup de studiu și al unui grup de control. Cei din primul grup au primit curmale șapte zile pe săptămână timp de trei săptămâni. În contextul consumului suplimentar de fibre, a crescut frecvența mișcărilor intestinale. Dar, foarte important, s-a constatat scăderea semnificativă a concentrației de amoniac din scaun. Mai mult, aportul de curmale a redus în mod semnificativ genotoxicitatea din colon. Numai 7 curmale pe zi pot garanta mai puțină genotoxicitate, deci efecte benefice pentru ADN-ul uman.

Cum putem consuma curmalele

Se vorbește mult despre proprietățile medicinale speciale ale diverselor fructe și legume. În privința curmalelor, ies în evidență efectele terapeutice în prevenirea bolilor de colon, dată fiind activitatea antiinflamatorie, antioxidantă și antitumorală a acestora.

Iată o perspectivă îmbucurătoare pentru cei care iubesc dulciurile și în același timp vor să mănânce sănătos! Curmalele sunt unul dintre cei mai sănătoși îndulcitori.

Poți mixa curmalele cu apă pentru a obține un sirop delicios. Altă variantă este aceea de a măcina curmalele uscate până se transformă în pudră. Și așa obții propriul tău zahăr integral. Începe chiar de astăzi să folosești o linguriță de pudră de curmale la cafea. De asemenea, poți pregăti un desert excepțional dându-i aromă dovleacului copt cu zahărul de curmale și cu un praf de scorțișoară.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, trimite-l și la prieteni.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: