Ti-am tot vorbit despre ce sa mananci pentru a fi mai sanatos si mai suplu, dar pentru ca suntem in perioada estivala, astazi as vrea sa abordez un subiect cu totul diferit.
La inceputul saptamanii ti-am aratat cum te pot ingrasa indulcitorii artificiali si cu ce ii poti inlocui ca sa iti mentii silueta si sanatatea. Dar o viata sanatoasa inseamna si echilibru interior.
Cum poti sa obtii acest echilibru interior?
Citeste articolul si afla raspunsul la care au ajuns cercetatorii!
Medicamentele, singurele calmante eficiente?
Ca exceptie intentionata, materialul de azi nu este despre binefacerile terapeutice ale alimentelor sanatoase, ci despre puterea vindecatoare a muzicii, care poate tine locul medicamentelor in mai multe situatii decat ai putea crede. Da, muzica este mai puternica decat calmantele, Mozart reduce reactiile alergice, iar melodiile tale preferate influenteaza semnificativ nivelul de testosteron…
Muzica pe post de calmant si antialergic
Puterea vindecatoare a muzicii este amintita din vremuri biblice (David canta la lira, Saul se relaxa), insa ar suna cam ezoteric daca stiinta n-ar avea nimic de spus. Primul experiment de acest gen dateaza din 1914 si a demonstrat ca muzica era o metoda excelenta de a „calma si distrage pacientii de la oroarea situatiei” de a sta treji in timpul operatiilor (E O Kane. Phonograph in Operating-Room. AMA. 1914).
Desi avem anestezice, muzica ii calmeaza pe pacienti mai bine decat calmantele administrate inainte de operatie. In timpul experimentului, s-a dovedit ca muzica lui Kenny G. a scazut anxietatea, ritmul inimii si tensiunea. In plus, jazzul a facut pur si simplu sa dispara obisnuita ameteala postoperatorie (H Bringman et al. Relaxing music as pre-medication before surgery: a randomised controlled trial. Acta Anaesthesiolgica Scandinavica. 2009)…
Daca injectezi latex in pielea cuiva alergic la latex, va avea o umflatura mare si rosie. Dar daca ii faci acelasi lucru dupa 30 de minute de ascultat Mozart, umflatura e mult mai mica! Nu-i destul de SF? Atunci afla ca doar Mozart are acest efect, Beethoven, Schubert, Haydn sau Brahms n-au reusit deloc sa reduca reactia alergica (H Kimata. Listening to Mozart reduces allergic skin wheal responses and in vitro allergen-specific IgE production in atopic dermatitis patients with latex allergy. Behavioral Medicine. 2003)!
Impactul muzicii asupra metabolismului si testosteronului
Tot din categoria „incredibil, dar adevarat”, este un studiu care arata ca bebelusii prematuri care asculta Mozart iau mai repede in greutate (A Yamasaki et al. The impact of music on metabolism. Nutrition. 2012).
La adulti insa, muzica creste rata metabolica si ardem in medie cu 28 de calorii mai mult pe zi daca ascultam muzica, chiar daca stam in pat (B Snell, S Fullmer, D L Eggett. Reading and listening to music increase resting energy expenditure during an indirect calorimetry test. Journal of the Acadademy of Nutrition and Dietetics. 2014)! Dar te sfatuiesc sa te si misti pe ritm, pentru arderi si mai mari!
Mai mult, dupa 30 de minute de muzica, nivelul de testosteron reponsabil cu libidoul, agresivitatea si dominanta scade cu 14% la barbati si creste cu 21% la femei. Linistea n-a avut niciun efect, insa reducerea testosteronului s-a obtinut si dupa Mozart, si dupa jazz, muzica pop si cantece gregoriene.
Unde devine totul (din nou) SF? Cand au ascultat muzica preferata, nivelul de testosteron al barbatilor a scazut la jumatate (H Fukui, M Yamashita. The effects of music and visual stress on testosterone and cortisol in men and women. Neuro Endocrinology Letters. 2003)…
Muzica nu este doar un limbaj universal, ci si un medicament fara efecte secundare. Asculta zilnic muzica preferata pentru relaxare, pentru meditatie, pentru frumusete, pentru miscare. Personal cred ca este foarte greu sa faci excese alimentare pe jazz sau muzica clasica….
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!