Nutritionistul si doctorul au pareri diferite. Unul stie ca te poate ajuta sa scapi de problemele de sanatate natural, altul iti propune ca solutie pastile.

E adevarat ca medicamentele ajuta uneori. Insa cel mai bun lucru pe care il putem face este sa prevenim boala, nu sa o tratam.

Ce ai zice daca ai scapa de Nurofen si toate celelalte buline antiinflamatorii cu zeci de efecte secundare si ai manca in loc cateva nuci? Pentru ca efectele pot fi uimitoare!

Nucile care lupta cu bolile inflamatorii

Pana in prezent, se cunosc peste 100 de boli inflamatorii care afecteaza organismul, printre care cele mai faimoase sunt artrita, arteroscleroza, lupusul, Parkinson si Alzheimer…

Gravitatea si incidenta lor in crestere trebuie sa ne faca sa ne gandim cum le putem preveni, mai ales ca natura ne pune la indemana cele mai bune arme: din nou, nucile!

Se pare ca o jumatate de nuca romaneasca pe zi reduce la jumatate riscul de a muri din cauza unei boli inflamatorii. Atat de putin? Dovezile stiintifice asa arata…

Un studiu australian (Gopinath B et al. Consumption of polyunsaturated fatty acids, fish, and nuts and risk of inflammatory disease mortality, publicat in American Journal of Clincal Nutrition) a publicat in 2011 rezultatele obtinute dupa 15 ani de monitorizare a 2500 de adulti varstnici.

In acesta perioada respectabila de monitorizare, 200 au murit de boli inflamatorii, asa ca cercetatorii au incercat sa depisteze ce i-a ajutat pe ceilalti sa supravietuiasca. Ai ghicit, nucile!

Ce stie sa faca o jumatate de nuca pe zi

Studiul amintit arata cum cresterea consumului de nuci la 1,4 g pe zi (cam cat o migdala) se asociaza cu reducerea cu 49% a riscului de a muri de boli inflamatorii cronice.

Pestele – un termen de comparatie folosit in studiu, desi are alte virtuti, nu are niciun rol protector impotriva bolilor inflamatorii.

Aceasta ar putea explica de ce vegetarienii si veganii – mari consumatori de nuci de tot felul, conform mai multor studii din ultimii ani (spre exemplu, Watzl B., Anti-inflammatory effects of plant-based foods and of their constituents, publicat in International Journal of Vitamin Nutriton Research, 2008) au niveluri mai scazute ale inflamatiei in organism, comparativ cu omnivorii.

Ca sa reduci la jumatate riscul de deces din cauza uneia dintre cele peste 100 de boli inflamatorii cunoscute, este suficient sa introduci cateva grame de nuci in dieta ta zilnica.

Daca mananci 5 jumatati de nuca la gustarea de dimineata si 5 la cea de dupamiaza, beneficiile se multiplica: scade colesterolul (cauza nr. 1 a mortalitatii in lume), inhiba foamea si subtiaza si talia…

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, trimite-l si la prieteni.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: