Îți propun ca astăzi să analizăm beneficiile semințelor de chia. Citește articolul pentru a învăța cum poți folosi acest aliment-minune pentru reducerea grăsimii abdominale.

Pudra din semințe de chia contribuie la reducerea grăsimii abdominale

Din ce în ce mai mulți oameni își doresc să adopte un stil de viață echilibrat. Ca parte a mișcării de promovare a alimentației sănătoase, a existat un mare interes pentru încorporarea în alimentele procesate a unor compuși din plante. Aplicațiile terapeutice ale semințelor de chia reprezintă o temă cât se poate de actuală.

Ca o curiozitate, în cadrul unor teste au fost adăugate semințe de chia la compoziția cârnaților nemțești de Frankfurt sau a crenvurștilor. Într-adevăr, formulele astfel obținute s-a dovedit că au cantități semnificativ mai mari de proteine ​​din plante, fibre, minerale. Având în vedere acest nou profil nutrițional, alimentele procesate au căpătat un plus de credibilitate… în laborator.

Nu numai că chia este consumată de om de mii de ani, dar are beneficii speciale. În primul rând, este extrem de hrănitoare. Are o mulțime de fibre, antioxidanți, proteine ​​vegetale, vitamine din clasa B și minerale.

În urma cercetărilor, s-a ajuns la concluzia că omul absoarbe mult mai ușor substanțele nutritive din pudra de semințe de in, spre deosebire de cele din semințele propriu-zise. Același lucru pare să fie adevărat și în privința chia. Dacă mănânci semințe întregi de chia timp de 10 săptămâni, nu se înregistrează nicio creștere a nivelului de Omega-3 cu catenă scurtă sau Omega-3 cu catenă lungă. Dar, consumând aceeași cantitate de semințe de chia măcinate, nivelurile de Omega-3 cresc.

În plus, s-a dovedit și că pudra de chia poate fi asociată cu diminuarea țesutului adipos. În cadrul unui studiu, un grup a primit tărâțe de ovăz ca supliment în dietă, iar altul pudră de chia. Așa ne putem da seama că au supus efectele chia unui control real. Dacă urma să apară scăderea în greutate, aceasta nu s-ar fi datorat fibrelor – prezente din belșug și în ovăz – ci altor componente, specifice pentru chia.

Într-adevăr, cei care au primit semințe de chia măcinate au pierdut mai mult în greutate, în special în zona taliei. Circumferința taliei reprezintă cea mai bună măsură a nivelului de grăsime abdominală. Mai mult decât atât, s-a constatat un efect antiinflamator reflectat de nivelurile proteinei C reactive.  (Vuksan V, Jenkins AL, Brissette C, et al, „Salba-chia (Salvia hispanica L.) in the treatment of overweight and obese patients with type 2 diabetes: A double-blind randomized controlled trial”, „Nutr Metab Cardiovasc Dis”, 2017.)

Dovezile științifice nu se opresc aici

Nu trebuie să crezi din start afirmațiile magazinelor naturiste, care încearcă să îți vândă semințe de chia cu orice preț. Nici nu este necesar să te aliniezi anumitor tradiții culturale. Sau să răspunzi pozitiv la articolele cu informații inexacte. Numai pe YouTube există aproximativ 50.000 de videoclipuri care prezintă efectele benefice ale semințelor de chia în reducerea țesutului adipos. Ascultă vocea dovezilor științifice. (Nieman DC, Gillitt N, Jin F, et al, Chia seed supplementation and disease risk factors in overweight women: a metabolomics investigation, „J Altern Complement Med”, 2012.)

Cercetătorii au adăugat 1-2 lingurițe de semințe de chia la iaurt și l-au servit participanților la studiu ca gustare. După consumul acestui preparat, aceștia au raportat o reducere semnificativă a senzației de foame. La prânzul pe care l-au primit peste două ore, au mâncat mai puține calorii decât ar fi mâncat în mod normal, fără gustarea cu chia servită în prealabil.

Poate te gândești că au comparat senzația de sațietate obținută de grupul care a mâncat o porție de iaurt și grupul care a mâncat aceeași porție de iaurt cu extra chia. În mod firesc, am putea spune, mănânci mai mult, te simți mai sătul. De fapt, cercetătorii le-au oferit participanților același număr de calorii. Deci cei care au mâncat chia au primit mai puțin iaurt. În concluzie, semințele de chia s-au dovedit a fi mai sățioase decât iaurtul. La masa prânz, grupul care consumase chia anterior a mâncat cu 25% mai puțin, 300 de calorii în minus ca să fim exacți.

Precauții în privința consumului de chia

Există o recomandare privind folosirea gelului de chia pentru înlocuirea ouălor sau uleiului în coacere. Gelul se prepară prin amestecarea unei lingurițe de semințe de chia cu o jumătate de ceașcă de apă. Preparatul se lasă apoi deoparte jumătate de oră, după care poate fi folosit. Aceasta este într-adevăr o modalitate de a scădea colesterolul implicat în prepararea mâncărurilor. Dar există riscul de îmbolnăvire cu salmonella, legat de pudra de semințe de chia încolțită. În acel mediu se pot crea condițiile propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Începe chiar de astăzi să adaugi două lingurițe de pudră de chia la iaurtul pe care îl mănânci la micul dejun sau sub formă de gustare. Pentru un plus de aromă, adaugă și câteva felii din fructul preferat.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: