Dieta este cea mai eficientă cale de a scădea în greutate. Dar nu toate dietele sunt la fel de eficiente și la fel de sănătoase. O dietă sănătoasă ține cont de nutrienții de care corpul tău are nevoie, inclusiv antioxidanți, despre care vreau să-ți vorbesc astăzi.

Citește articolul și descoperă care sunt cele mai antioxidante fructe uscate.

Mai antioxidante decât goji

Dacă te-ar întreba cineva care sunt cele mai antioxidante fructe uscate de pe pământ, ce ai spune?

Da, probabil că goji…

Și majoritatea nutriționiștilor ar fi răspuns la fel până în 2015, dacă nu s-ar fi măsurat și comparat valoarea antioxidantă a 3100 de alimente din toată lumea. Iar în acest clasament, fructele goji sunt abia pe locul 6 în topul fructelor uscate puternic antioxidante…

Studiul care a măsurat capacitatea antioxidantă a peste 3100 de alimente din toată lumea (MH Carlsen et alii. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide, publicat in Nutrition Journal) exprimă această calitate a alimentelor în unități ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) per uncie (28,7 g) de produs.

Înainte de publicarea acestui studiu, se credea că fructele goji sunt fructele uscate cele mai antioxidante din lume.

Cu 120 de unități ORAC, ele sunt de 5 ori mai antioxidante decât stafidele, surclasând și alte fructe uscate precum prunele, merele, caisele și piersicile.

Fructele goji, aflate pe un umil loc 6, sunt surclasate de fructele uscate de rodie, cu aproape 200 de unități ORAC la fiecare 30 g.

Top 5 fructe uscate și superantioxidante

Dar nici rodia nu este câștigătoarea, căci există dracila (Berberis vulgaris), cu 758 de unități ORAC per uncie de fructe uscate.

Dracila este folosită pe la noi mai mult în scopuri medicinale și decorative… Fructele ei mici și roșii mustesc de vitamina C, pectină și alcaloizi de mare forță antioxidantă.

Și fructele uscate de dracilă sunt abia pe locul 4, surclasate de afinele negre de munte, cu aproape 900 de unități antioxidante, și de scoruşul de munte, cu circa 2300…

Iar marea câștigătoare, cu peste 7000 de unități ORAC per uncie (să tot întinerești!), sunt… coacăzele indiene, supranumite și amla!

Fructele goji nu mai sunt cele mai antioxidante fructe uscate din lume. Umila lor valoare de 120 de unități ORAC este depășită de fructele uscate de rodie (circa 200), dracilă (758), afine negre de munte deshidratate (circa 900), scoruş de munte (2300) și coacăze indiene (peste 7000).

Începe și tu, chiar de azi, cu o gustare formată dintr-un căuș de afine negre deshidratate. Chiar dacă nu sunt pe primul loc în top, se găsesc mai ușor pe la noi. În plus, te protejează de boli și te și întineresc.

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: