Daca saptamana trecuta iti aratam care este nivelul optim de colesterol care te fereste de boli, astazi vreau sa-ti vorbesc despre un condiment care face minuni pentru sanatate. Acesta este turmericul sau curcuma.
Cu siguranta ca nu de putine ori ai auzit despre efectele miraculoase ale turmericului. Dar este el la fel de eficient ca supliment alimentar? Citeste articolul si descopera care este diferenta dintre turmeric si curcumina si care dintre ele este mai eficient.
Turmeric sau curcumina: plante versus pastile
Producatorii de suplimente cad de multe ori in aceeasi capcana ca firmele de medicamente. Ei pleaca de la premisa ca plantele aromatice contin un singur ingredient activ care poate fi izolat si purificat intr-o singura pastila, fiindu-i stimulate efectele. Sa luam exemplul curcuminei, ingredientul activ din turmeric, si sa vedem daca au sau nu dreptate.
Beneficiile curcuminei
In cele mai multe studii clinice, in tratarea bolilor la oameni s-au folosit suplimente de curcumina, nu planta intreaga. Cu toate acestea, curcumina a prezentat dovezi clare de proprietati anti-inflamatorii si activitati utile impotriva celulelor canceroase. (J H Kim, S C Gupta, B Park, V R Yadav, B B Aggarwal. Turmeric (Curcuma longa) inhibits inflammatory nuclear factor (NF)-κB and NF-κB-regulated gene products and induces death receptors leading to suppressed proliferation, induced chemosensitization, and suppressed osteoclastogenesis. Mol Nutr Food Res. 2012)
Turmericul intreg, mai puternic decat curcumina
Un grup de cercetatori din cadrul Anderson Cancer Center din Texas a analizat beneficiile curcuminei impotriva a sapte tipuri diferite de celule canceroase umane. Comparativ, au analizat si beneficiile turmericului in forma intreaga. Desi curcumina a avut reactii favorabile impotriva celulelor cancerului de san, beneficiile turmericului au fost incomparabil mai mari, cu rezultate spectaculoase in acest sens. Curcumina s-a dovedit utila impotriva cancerului pancreatic, dar turmericul este benefic impotriva cancerului de pancreas, de colon, a mielomului multiplu, a leucemiei mieloide si a cancerului colorectal. Cercetatorii au descoperit ca turmericul a fost mai puternic comparativ cu curcumina, ceea ce sugereaza ca alte ingrediente pe langa curcumina pot contribui la actiunile anticancer. (I Hoffman. Transcending reductionism in nutrition research. Am J Clin Nutr. 2003)
Asadar, desi ingredientul activ curcumina s-a dovedit in multe studii a fi extrem de util impotriva luptei anticancer, produsul intreg contine si alte ingrediente active care fac ca planta aromatica sa fie mult mai puternica si benefica organismului.
Incepe si tu chiar de azi si condimenteaza-ti mancarea cu turmeric, adaugand cate o lingurita in aluaturi, mancaruri de legume sau smoothie-uri.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!