Astazi vreau sa-ti vorbesc despre diabet si despre combinatiile alimentare care ar putea duce la declansarea lui.

Citeste articolul si afla de ce asocieri de alimente sa te feresti ca sa nu faci diabet.

Alimente care nu se potrivesc cu orezul, pastele sau cartofii

Orezul este alimentul care hraneste aproape jumatate din populatia lumii, fiind cel mai important aliment de baza din lume. Insa o meta-analiza de sapte studii efectuate pe 350.000 de persoane, timp de 20 de ani, a relevat ca un consum mai mare de orez alb este asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2, in special in randul populatiilor asiatice. Specialistii au estimat ca fiecare portie de orez alb este asociata cu o crestere cu 11% a riscului de diabet. Japonia are o rata de opt ori mai mica a cazurilor de obezitate decat Europa, dar poate avea o incidenta mai mare a cazurilor de diabet zaharat, ambele cauzate probabil de consumul de orez alb.

Efectele orezului alb

Consumul de fructe intregi este asociat cu un risc mai scazut de diabet, in timp ce consumul de suc de fructe creste acest risc. In acelasi mod, consumul de cereale integrale (paine integrala din grau sau orez brun) este asociat cu un risc scazut de diabet, in timp ce orezul alb creste riscul de diabet.

Conform Proiectului Cornell-Oxford-China, dietele oamenilor de la sat bazate pe plante si centrate in jurul orezului au fost asociate cu un risc relativ scazut al bolilor generate de stilul de viata nesanatos, printre care se numara si diabetul.  Cum se explica atunci cresterea incidentei acestor boli in China in ultima jumatate de secol? Partial prin triplarea consumului de alimente de origine animala. Ce s-a schimbat in dieta chinezilor in ultimii 20 de ani? Consumul de ulei a crescut cu 20%, consumul de carne de porc cu 40% iar consumul de orez a scazut cu 30%. Orezul brun este mai bun decat orezul alb, insa pentru stoparea epidemiei asiatice de diabet, specialistii considera ca acestia trebuie sa se concentreze pe indepartarea cauzei principale: dieta toxica occidentala. Acest lucru este in concordanta cu datele care arata ca un consum ridicat de proteine animale si de grasimi este asociat cu un risc ridicat de diabet (L de Koning, T T Fung, X Liao, S E Chiuve, E B Rimm, W C Willett, D Spiegelman, Low-carbohydrate diet scores and risk of type 2 diabetes in men. Am J Clin Nutr. 2011).

Ce se intampla daca amestecam carbohidratii cu proteinele animale

Cele mai mari studii recente din Japonia si China asociaza consumul de orez alb cu diabetul. Cercetatorii sustin ca proteina animala agraveaza efectele orezului. Adaugarea de proteine animale face ca pancreasul sa functioneze de doua ori mai greu. Putem verifica acest lucru foarte simplu. Dacă bem un pahar de apa cu zahar si imediat dupa consumam carne, vom vedea ca glicemia va creste brusc. Cu cat crestem cantitatea de carne, cu atat efectele vor fi mai accentuate (M F McCarty. Insulin secretion as a determinant of pancreatic cancer risk. Med Hypotheses. 2001).

Asadar, incepe si tu chiar de azi si asociaza orezul, pastele sau cartofii cu o salata verde generoasa.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: