Ciocolata este văzută inamicul numărul 1 pentru persoanele cu probleme de greutate…

Dar dacă ți-aș spune că există un anumit tip de ciocolată, care în cantitățile potrivite te ajută să îți menții inima sănătoasă?

Citește articolul de mai jos pentru că sigur îl vei găsi interesant.

Cea mai bună ciocolată pentru inima ta

Din păcate, cel mai iubit desert din lume pentru gustul și starea de bine pe care le oferă, este primul tăiat în curele de slăbire, pe motiv că este doldora de zahăr și grăsimi.

Click aici dacă vrei să afli care sunt riscurile la care te expune o singură masă bogată în grăsimi!

Din fericire, există și ciocolata recomandată de toți nutriționiștii (în cantități rezonabile, dar zilnice!) pentru efectele ei incredibile, dar adevărate, asupra inimii și arterelor. Aceste efecte au o singură cauză: ingredientul de bază…

Plăcere vinovată sau sănătate curată?

Aztecii considerau arborele de cacao un dar sfânt de la zei, iar înțelepciunea strămoșilor nici de știință nu e contrazisă. Pulberea de cacao, ingredientul ce definește ciocolata, are efect benefic asupra arterelor ce duc sângele spre inimă (coronariene), pe care le dilată în numai 2 ore, îmbunătățind asftel circulația și activitatea inimii (A J Flammer et al. Dark chocolate improves coronary vasomotion and reduces platelet reactivity. Circulation 2007).

Iar aceasta în condițiile în care participanților la studiul cu 40 g de ciocolată neagră cu 70% cacao li s-au introdus mâinile într-o găleată cu gheață, ceea ce ar fi trebuit să contracte arterele…

[stextbox id=”info”]Ai probleme de sănătate cauzate de kilogramele în plus? Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să faci primii pași către o viață activă și sănătoasă![/stextbox]

Aceeași ciocolată neagră s-a dovedit a fi benefică și în cazul rinichilor (M Pruijm et al. Effect of dark chocolate on renal tissue oxygenation as measured by BOLD-MRI in healthy volunteers. Clinical Nephrology 2013).

De ce neagră și nu cu lapte?

Primul studiu citat spune că laptele existent în foarte multe sortimente de ciocolată influențează în sens negativ capacitatea antioxidantă a pulberei de cacao. Cu alte cuvinte, deși conține aceeași nutrienți ca și ciocolata neagră (flavonoide), efectul ei antioxidant este mult mai slab în sânge.

O evaluare foarte recentă a activității antioxidante a nutrienților din diverse sortimente de ciocolata (S Vertuani et al. Evaluation of antiradical activity of different cocoa and chocolate products: Relation with lipid and protein composition. Journal of Medicinal Food 2014) arată că ciocolata cu 80% cacao are, teoretic, o putere antioxidantă de 3 ori mai mare decât cea a celei cu lapte.

Practic, un alt studiu (M Serafini et al. Plasma antioxidants from chocolate. Nature 2003) a demonstrat că activitatea antioxidantă înregistrată în organism este nulă dacă ciocolata are lapte…

Așadar, 2-3 bucățele de ciocolată neagră pe zi nu sunt doar o plăcere gustativă, ci curată sănătate pentru organism.

Cu condiția să conțină peste 70% cacao și 0% lapte, creme și umpluturi pline de conservanți și coloranți…

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar dacă ți-a plăcut, trimite mail-ul și prietenilor.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!