Daca saptamana trecuta iti aratam cum iti afecteaza viata un numar mare de celule albe, astazi vreau sa-ti arat cum sa-ti imbunatatesti performantele fizice si mentale cu menta.

Citeste articolul si descopera ce proprietati uimitoare are menta.

Poate menta sa imbunatateasca performanta fizica?

De cand fumatul a fost interzis in cluburile de noapte, clientii au observat existenta altor mirosuri neplacute prezente in club. De aceea, cercetatorii din Europa au incercat sa acopere aceste mirosuri. Ei au masurat, de exemplu, efectele mentei asupra … dansului si au cerut oamenilor sa isi evalueze nivelul energetic. Astfel au descoperit ca mirosul mentei i-a facut pe oameni sa se simta mai veseli si sa danseze mai mult. Concluzia a fost ca parfumarea mediului inconjurator poate avea efecte pozitive asupra veniturilor cluburilor.

Comunitatea de afaceri a prins trendul si a incercat sa foloseasca menta in birouri pentru a vedea daca acesta le poate face pe secretare sa dactilografieze mai repede. Se pare ca acest lucru a functionat, existand o imbunatatire a performantei in ceea ce priveste sarcinile personalului asociat cu administrarea mirosului de menta. (Barker, P Grayhem, J Koon, J Perkins, A Whalen, B Raudenbush. Improved performance on clerical tasks associated with administration of peppermint odor. Percept Mot Skills. 2003)

Studii privind masurarea performantei fizice

Intr-o epoca in care competitiile sportive sunt frecvent castigate sau pierdute cu doar cateva sute de secunde, sportivii cauta mereu noi modalitati de a excela in sportul lor. Cercetatorii au pus un numar de sportivi sa alerge pe banda si i-au expus la diferite mirosuri. Cei care au mirosit menta au afirmat ca s-au simtit mai putin obositi, mai vigurosi, mai putin frustrati si ca au simtit ca au avut rezultate mai bune.

Un alt studiu publicat in Journal of Sport and Exercise Psychology a masurat performanta reala, evidentiind faptul ca participantii au reusit sa faca o flotare suplimentara inainte de a se prabusi si ca au alergat 64 km mai repede cu doua secunde, atunci cand au alergat cu o banda adeziva odorizanta mirosind a menta lipita pe buza superioara. In mod surprinzator, nu au existat diferente semnificative de performanta in ceea ce priveste aruncarile libere de baschet. Cercetatorii cred ca motivul este acela ca aruncarile libere necesita o anumita abilitate pe care menta nu o poate oferi, ea reusind doar sa imbunatateasca motivatia sportivilor.

Efectele mentale ale consumului de menta

Cercetatorii au masurat si efectele mentale asupra performantei fizice inainte si dupa zece zile in care subiectii au baut sticle de apa cu picaturi de ulei esential de menta in ele. (A Meamarbashi, A Rajabi. The effects of peppermint on exercise performance. J Int Soc Sports Nutr. 2013). Parametrii de performanta au crescut considerabil, generand 20% mai multa putere si o rezistenta cu 25% mai mare. Specialistii atribuie aceste rezultate remarcabile mentei datorita faptului ca deschide caile respiratorii, sporind ventilatia si eliberarea de oxigen.

Asadar, conform celor mai recente studii infuzia de menta poate avea efecte extrem de benefice asupra sporirii performantei fizice. Asa ca incepe si tu chiar de azi si parfumeaza-ti apa cu cateva frunze de menta. Nu numai ca ii va schimba gustul, ci te va ajuta si sa-ti imbunatatesti performantele.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!