Daca marti iti spuneam care este cea mai ieftina sursa de coenzima Q10, astazi vreau sa-ti vorbesc despre cantitatea de sare pe care o consumi fara sa stii.
Citeste articolul si descopera care este principala sursa de sare din alimentatia ta.
Poti consuma sare la discretie daca nu ai probleme cu tensiunea?
Probabil ca stiai deja ca cei care sufera de tensiune mare au restrictii severe la sare…
Daca nu ai probleme, desi presari sare pe mancare din belsug, esti o persoana norocoasa! Dar stii la ce riscuri te expui?
Este oare adevarat ca poti sa consumi cata sare doresti daca nu ai probleme cu tensiunea?
Mitul conform caruia poti manca sare la discretie daca ai o tensiune normala sau chiar mica nu are nicio baza stiintifica.
Conform unui studiu din 2009 (K.M. Dickinson, J.B. Keogh, & P.M. Clifton, Effects of a low-salt diet on flow-mediated dilatation in humans, publicat in The American Journal of Clinical Nutrition), sarea in exces iti face tot felul de lucruri rele, in afara de cresterea tensiunii…
De dragul pastrarii sanatatii tale pe termen lung, incearca sa nu depasesti 1,5 g de sare pe zi. Este destul de dificil, avand in vedere ca o singura felie de sunca iti asigura acest aport de sodiu…
Pe unde se afla sare in exces, te-ai putea intreba.
Sa zicem ca ai la dispozitie o portie (circa 30 g) de covrigei sarati, o portie mare de cartofi prajiti de la fast-food, o friptura de vita si una de pui.
Care iti aduce cel mai mare aport de sare?
Surprinzator, puiul este castigatorul incontestabil, cu 450 mg de sodiu…
De ce carnea contine sare in exces?
De ce oare este carnea de pui atat de sarata? Jurnalistii de la The Wall Street Journal au gasit raspunsul (M. Beck, The Fine Print: What’s Really in a Lot of ‘Healthy’ Foods, 5 mai 2009).
Adevarul, mai mult decat trist, este inspaimantator: producatorii injecteaza carnea de pui cu apa sarata ca sa creasca artificial greutatea acesteia si pot, totusi, sa o eticheteze ca fiind 100% naturala…
Si ar mai fi un motiv pentru care carnea de orice fel, mezelurile mai ales, sunt injectate generos cu saramura: carnea neinjectata isi pastreaza culoarea roz doua-trei zile. Cea injectata rezista si arata proaspat chiar si o luna…
Asadar, avertismentul „pentru sanatatea dumneavoastra, evitati excesul de sare…” nu este valabil doar pentru hipertensivi, ci pentru toata lumea.
Incepe chiar de azi si redu cantitatea de carne si mezeluri din alimentatie, mai ales daca le cumperi din supermarket. Este calea sigura de a face zilnic exces de sare fara sa stii.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!