Dupa cum ai remarcat, saptamana trecuta am luat o pauza de la articolele cu care te-am obisnuit. Motivul a fost unul intemeiat: am participat la evenimentul medical al anului, sustinut de Dr. Oz in Romania, la care KiloStop a fost partener oficial.

Mai mult, asa cum iti spuneam ieri, am primit si un Premiu de Excelenta in Medicina pentru cele peste 100.000 de kilograme slabite de pacientii KiloStop in cei 7 ani de activitate a clinicii.

Astazi revin insa la articolele obisnuite si iti vorbesc despre fructoza.

Asa ca citeste articolul si afla care este cea mai buna fructoza!

Fructoza naturala versus fructoza industriala

Dulce din fructe sau din cutie? O dilema foarte usor de rezolvat. Desi au aceeasi denumire, cele doua tipuri de fructoza au efecte total opuse asupra organismului nostru dupa ingestie.

Si pentru ca insulinei nu-i plac urcusurile si coborasurile bruste pe care i le provoaca zaharul, acesta trebuie eliminat sau macar temperat in mod natural.

Zaharurile industriale provoaca hipertensiune si leziuni hepatice

Fructoza din zaharurile industriale (sirop de porumb, zahar etc.) a fost comparata cu alcoolul, dar fara efectul de ameteala, in privinta leziunilor hepatice si hipertensiunii pe care le provoaca (R J Johnson et al. Sugar, uric acid, and the etiology of diabetes and obesity. Diabetes, 2013). Cum ramane cu fructoza din fructe?

Din fericire, doar fructoza industriala are asemenea efecte. Mai exact, in 2011 s-a facut un studiu care a comparat doua diete de slabire, una doar cu frutoza industriala, iar cealalta cu fructoza industriala si din fructe (M Madero et al. The effect of two energy-restricted diets, a low-fructose diet versus a moderate natural fructose diet, on weight loss and metabolic syndrome parameters: a randomized controlled trial. Metabolism).

Cei care au avut fructe in dieta au slabit mai mult. Explicatia? Logic, antioxidantii din fructe, care neutralizeaza o parte din efectele nocive ale zaharurilor industriale, ce ar trebui, de fapt, eliminate din alimentatie si inlocuite cu indulcitori inofensivi (sirop de stevie, miere, eritritol).

Fructele scad nivelul glicemiei ridicate de carbohidratii rai

Ce se intampla cand adaugi fructe puternic antioxidante, care au si ele zaharul lor, pe langa zaharul industrial? Ar trebui sa o ia razna insulina, nu-i asa? Din fericire, se intampla exact invers, zaharul din sange urca si coboara, dar fara dramatism, ci cu urcusuri si coborasuri mult mai line… (R Torronen et al. Postprandial glucose, insulin, and free fatty acid responses to sucrose consumed with blackcurrants and lingonberries in healthy women. American Journal of Clinical Nutrition, 2012).

S-a dovedit ca fitonutrientii din fructe precum merele si capsunile inhiba transportul zaharurilor prin peretele intestinal. Experimentul a fost repetat si cu suc de fructe de padure, care a redus nivelul insulinei la exact 15 minute dupa ingerare.

Mai mult, fructele de padure pot reduce nivelurile insulinei ridicate de alimente cu continut glicemic mare precum painea alba (R Torronen et al. Berries reduce postprandial insulin responses to wheat and rye breads in healthy women. Journal of Nutrition, 2013).

Concluzia? Daca vrei sa faci clatite, asigura-te ca le faci cu afine… Serios vorbind, combinat cu fructoza din fructele de padure, nici macar zaharul industrial nu mai reuseste sa ridice insulina pe culmi dramatice. Pe termen scurt si lung, fructele de padure bogate in antioxidanti sunt o investitie sigura in sanatatea ta.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: