Dacă la începutul săptămânii ți-am arătat cât de bun este uleiul de cocos, astăzi o să-ți vorbesc despre un alt fel de ulei: cel de pește.

Citește articolul și află ce riscuri și ce beneficii are uleiul de pește.

Riscurile suplimentelor cu ulei de pește

Anul 2013 a fost un an sumbru pentru uleiul de pește, considerat până atunci un panaceu aproape universal. Au apărut studii care arătau că acizii grași EPA și DHA (conținuți de uleiul de pește) nu sunt eficienți în prevenția bolilor de inimă. Mai mult, DHA era asociat cu riscul de apariție a cancerului de prostată. În cele din urmă s-a dovedit că cel care a realizat studiul vindea de fapt niște suplimente similare uleiului de pește fără a dezvălui acest lucru.

Dar oare tot studiul a fost bazat pe informații eronate sau există un sâmbure de adevăr?

Cum este posibil ca uleiul de pește să crească riscul de cancer

Cum se poate ca peștele și uleiul de pește să crească riscul de cancer? Ei bine, există unii poluanți industriali, cum ar fi PCB, care au legătură cu creșterea riscului de cancer de prostată. De unde ne contaminăm noi cu astfel de poluanți? Prin dietă, mâncând pește, carne și produse lactate. Dacă faci o analiză într-un supermarket, vei vedea că cel mai ridicat nivel de PCB se găsește în peștele de apă dulce și cel mai scăzut în alimentele pe bază de plante.

Mai mult, un studiu efectuat în 2013 a supus la teste vegetarienii și pe cei care au o dietă omnivoră. Și ce crezi că au descoperit cercetătorii? Vegetarienii aveau în organism mult mai puțin PCB decât omnivorii (A. W. Turunen, A. Jula, A. L. Suominen, S. Männistö, J. Marniemi, H. Kiviranta, P. Tiittanen, H. Karanko, L. Moilanen, M. S. Nieminen, Y. A. Kesäniemi, M. Kähönen, P. K. Verkasalo. Fish consumption, omega-3 fatty acids, and environmental contaminants in relation to low-grade inflammation and early atherosclerosis. Environ. Res. 2013)

Uleiul de pește chiar protejează inima?

De asemenea, multă vreme s-a crezut că acizii grași Omega 3 conținuți de uleiul de pește ar putea să ne protejeze de aritmii, cum ar fi fibrilația atrială. Milioane de oameni suferă de această boală care provoacă bătăi neregulate ale inimii și crește riscul de accident vascular cerebral și deces. Dar consumul de pește și de ulei de pește nu pare eficient pentru prevenirea sau tratarea acesteia. (E. J. H. Lewis. Omega-3 Fatty Acid Supplementation and Cardiovascular Disease Events. JAMA 2013 309)

În ciuda rezultatelor inițiale încurajatoare, studiile mai recente au arătat nu numai că acizii grași Omega 3 nu reușesc să împiedice stopul cardiac, ci mai mult, au crescut mortalitatea în rândul pacienților cardiaci. De exemplu, bărbații cu boli de inimă sfătuiți să mănânce pește sau care au primit capsule de ulei de pește au un risc mai mare de stop cardiac, posibil ca urmare a poluanților din pește, cum ar fi mercurul. În ambele cazuri, având în vedere beneficiile inconsecvente și efectele adverse potențiale, acizii grași Omega 3 trebuie prescriși cu prudență și trebuie reconsiderate recomandările generalizate pentru a crește aportul de pește sau a lua capsule de ulei de pește.

După cum vezi, o alimentație bazată pe plante este cheia succesului în lupta cu multe boli.

Așa că, începe și tu chiar de azi și înlocuiește peștele din alimentație cu surse vegetale de grăsimi sănătoase, precum nucile românești. Mănâncă un căuș de nuci la gustarea de după amiază și organismul tău îți va mulțumi.

Click aici dacă vrei să slăbești sau să înveți să mănânci sănătos!

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: