Astăzi o să-ţi vorbesc despre un aliment pe cât de ieftin și de banal, pe atât de eficient în scăderea colesterolului.
Citește articolul și descoperă cum te ajută varza să îți reduci nivelul colesterolului rău.
Varză roşie şi varză kale pentru scăderea colesterolului
Se ştie că riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, infarctului şi accidentului vascular cerebral scade prin consumul ridicat de fructe şi legume, în parte şi datorită antioxidanţilor care previn oxidarea colesterolului rău (LDL).
Varza kale este un aliment cu puţine calorii, plin de vitamine și minerale, compuși antiinflamatori și fitonutrienți antioxidanți. Având în vedere proprietăţile sale antioxidante, varza kale are un efect protector în ceea ce priveşte oxidarea colesterolului.
Un studiu (Kim SY, Yoon S, Kwon SM, Park KS, Lee-Kim YC. Kale juice improves coronary artery disease risk factors in hypercholesterolemic men. Biomed Environ Sci. 2008) a arătat că sucul de kale reduce riscul de boală arterială coronariană la bărbaţii cu un colesterol ridicat. Rezultatele testelor au fost extraordinare: LDL a scăzut cu 20 la sută la nefumători. Însă ei au băut echivalentul a aproximativ zece pahare de kale pe zi. Totuşi, o astfel de îmbunătăţire este remarcabilă, cu atât mai mult cu cât aproape toată fibra a fost înlăturată, pentru că era suc.
Cum să consumi varza pentru beneficii maxime
Participanţilor la un alt studiu li s-a cerut să mănânce o pungă de kale şi varză congelată pe zi timp de două săptămâni. Nu este greu. Poţi să ţii varza kale în frigider, deja spălată şi tăiată, şi să o mănânci oricând doreşti, alături de orice preparat. Rezultatele au fost o scădere semnificativă a colesterolului total, a colesterolului LDL şi chiar a glicemiei. Iar capacitatea antioxidantă a sângelui a crescut. Deci nu este o surpriză că a scăzut semnificativ şi LDL-ul oxidat.
Prin urmare, nu este necesar ca varza să fie gătită pentru a profita de efectele sale benefice. Însă unele tehnici de gătit pot îmbunătăţi activitatea antioxidantă a verzei kale şi verzei roşii. (Murador DC, Mercadante AZ, de Rosso VV. Cooking techniques improve the levels of bioactive compounds and antioxidant activity in kale and red cabbage. Food Chem. 2016.) Efectele procesului de gătire pot fi pozitive, deoarece gătitul înmoaie fibrele vegetale, ajutând organismul să extragă componentele active. Totuşi, prepararea termică poate să ducă la degradarea unor componente.
Conform cercetărilor, gătitul la aburi poate fi considerat cea mai bună tehnică de preparare a verzei kale şi verzei roşii.
Cum stau lucrurile în privinţa verzei murate?
Varza roşie este ieftină, plină de antioxidanţi, frumoasă, suculentă şi gustoasă. În plus, rezistă foarte mult în frigider. Însă atunci când o murezi nu doar adaugi prea multă sare, dar îi elimini şi din calităţile nutritive. Capacitatea antioxidantă a sângelui creşte semnificativ în orele de după ce ai mâncat varză roşie proaspătă, însă creşterea este cu aproape 30 la sută mai mică dacă mănânci aceeaşi cantitate de varză murată.
Însă, indiferent sub ce formă, consumă varză fără ezitare! Când este vorba de alimente atât de sănătoase, cel mai bun mod de preparare este de fapt cel care te va face să mănânci cât mai mult din ele. Așa că începe și tu chiar de azi cu o salată de varză roșie pe care să o adaugi lângă alimentele pe care intenționezi să le consumi la masa de prânz.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!