Daca la inceputul saptamanii te indemnam sa te informezi cu privire la alimentele pe care le consumi, astazi vreau sa-ti vorbesc despre cat de sigure sunt alimentele organice comparativ cu cele conventionale.

Citeste articolul si descopera la ce concluzie au ajuns cercetatorii.

Alimentele organice sunt mai sigure?

Te-ai intrebat vreodata de ce oamenii platesc apoape dublu pentru mancare organica? Raspunsul nu e in zona nutrientilor (cum s-ar astepta un nutritionist), ci in zona ingrijorarii, atat pentru propria sanatate, cat si pentru cea a familiei.

De fapt, am aratat intr-un articol anterior ca, la nivelul nutrientilor, mancarea ecologica este mai bogata in fitonutrienti anticancer, iar la nivelul vitaminelor si mineralelor nu exista diferente. Asadar, cum ramane cu siguranta?

Acelasi risc de infestare cu bacterii

Desi alimentele ecologice nu au mai multe nutrienti per leu cheltuit, consumul de alimente organice poate reduce expunerea la reziduurile de pesticide si bacterii rezistente la antibiotice.

Promotorii sigurantei alimentare nu au gasit nici o diferenta in riscul de contaminare cu bacterii ce provoaca intoxicatii alimentare (C Smith-Spangler et al. Are organic foods safer or healthier than conventional alternatives? A systematic review. Annals of Internal Medicine, 2012.)

Atat produsele ecologice, cat si cele conventionale de origine animala sunt frecvent contaminate cu Salmonella si Campylobacter, de exemplu. Majoritatea probelor de pui alese aleatoriu s-au dovedit a fi contaminate cu Campylobacter, iar aproximativ o treime cu Salmonella.

Atunci care este avantajul ? Unul singur: riscul de expunere la bacterii rezistente la mai multe clase de antibiotice este mai mic la carnea organică. Deci ambele prezinta acelasi risc de a ne imbolnavi, dar intoxicatiile alimentare din carne ecologica sunt mai usor de tratat…

Pesticidele – periculoase in cantitati mari

Cum ramane cu pesticidele? Exista dovezi coplesitoare care asociaza pesticidele cu boli cornice precum diferite tipuri de cancer, diabet, tulburari neurodegenerative precum Parkinson sau Alzheimer, malformatii congenitale si tulburari de reproducere etc. (S Mostafalou, M Abdollahi. Pesticides and human chronic diseases: evidences, mechanisms, and perspectives. Toxicology and Applied Pharmacology. 2013).

Nu te speria, se refera la cei care traiesc sau muncesc pe langa cantitati mari pesticide! Un studiu recent pe adulti expusi pesticidelor a pus jumatate din participanti pe o dieta cel putin 80% organica, iar cealalta jumatate pe o dieta cu alimente conventionale timp de 7 zile, apoi au facut schimb (L Oates et al. Reduction in urinary organophosphate pesticide metabolites in adults after a week-long organic diet. Environmental Research, 2014).

In timpul saptamanii organice, expunerea la pesticide a fost redusa cu aproape 90%, asadar se poate concluziona ca un consum de alimente ecologice ofera protectie impotriva pesticidelor si o abordare precauta logica a sanatatii pe termen lung.

Alimentele organice sunt mai sigure decat cele crescute conventional in ceea ce priveste reducerea expunerii la pesticide. In privinta carnii, riscurile raman aceleasi in ceea ce priveste contaminarea cu bacterii si dezvoltarea rezistentei la antibiotice.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: