Astăzi vreau să-ți arăt ce fruct este și sățios și sănătos. Adică îți reduce pofta de mâncare și te protejează și împotriva cancerului.

Citește articolul și află ce au descoperit cercetătorii.

Avocado este sănătos sau doar sățios?

Dintre toate fructele, avocado poate fi considerat cel mai special: nu prea are carbohidrați, ci este plin de grăsimi. Mai exact, peste 70 la sută din energia calorică furnizată de acest fruct provine din grăsimi, din fericire, din cele bune. Paradoxal, te ajută să slăbești, pentru că este foarte sățios. Dar ce se întâmplă când devine parte din dieta ta?

Sățios, deci bun în dietele de slăbire

Într-o porție de 100 g, avocado îți oferă 160 de Calorii și 15 grame de grăsimi, dintre care cel mai mare procent este reprezentat de acidul oleic, un acid gras mononesaturat care se găsește și în uleiul de măsline. Premise excelente pentru sațietate…

Despre sațietatea acestui fruct verde s-au făcut studii și analize, care au ajuns la concluzia că o jumătate de avocado consumat zilnic scade dramatic șansele la gustări între mese. Iar asta datorită indexului ridicat de sațietate. Din acest motiv, este recomandat cu căldură în curele de slăbire. (Michelle Wien et al.A randomized 3×3 crossover study to evaluate the effect of Hass avocado intake on post-ingestive satiety, glucose and insulin levels, and subsequent energy intake in overweight adults.Nutrition Journal, 2013)

Eficient împotriva colesterolului

Alte studii dedicate fructului verde au ajuns la concluzia că reduce trigliceridele cu până la 20%, scade colesterolul rău cu până la 22% și crește colesterolul bun cu până la 11%. (Peou S, Milliard-Hasting B, Shah SA.Impact of avocado-enriched diets on plasma lipoproteins: A meta-analysis. Journal of Clinical Lipidology, 2016)

Chiar și pentru cei care nu mănâncă prea sănătos, avocado este benefic. Spre exemplu, dacă mănânci un burger cu jumătate de avocado inclus, nivelul de inflamație al organismului din următoarele ore este mult mai scăzut decât dacă îl consumi fără avocado. (Li Z and al. Hass avocado modulates postprandial vascular reactivity and postprandial inflammatory responses to a hamburger meal in healthy volunteers. Food Function. 2013)

Aceasta se poate datora faptului că toate vegetalele conțin antioxidanți, care diminuează inflamația, precum și fibrelor, motiv pentru care chiar și alimentele bogate în grăsimi, precum fructele în coajă tare, pot reduce colesterolul. Și este valabil și pentru avocado, care scade semnificativ nivelul colesterolului, chiar și al trigliceridelor în special la cei cu colesterol ridicat. (López Ledesma R et al. Monounsaturated fatty acid (avocado) rich diet for mild hypercholesterolemia. Archives of Medical Reserch. 1996

Scade riscul de cancer la prostată

Același conținut bogat în antioxidanți i-a făcut pe cercetători să se gândească la avocado ca la un protector împotriva cancerului. În 2012, s-a efectuat primul studiu care căuta o legătură între consumul de avocado și cancer de prostată.

Participanții care au mâncat cel mai mult avocado, adică peste o treime dintr-un avocado pe zi, au redus riscul de cancer de prostată la mai puțin de jumătate comparativ cu cei care nu consumă avocado. Rezultatele obținute i-au încurajat pe cercetători să pornească și alte studii despre rolul protector al fructului de avocado față de cancer în general. (Jackson MD et al. Associations of whole-blood fatty acids and dietary intakes with prostate, cancer in Jamaica. Cancer Causes Control. 2012)

Cu alte cuvinte, avocado este și sățios, și sănătos, și delicios. O porție de avocado pe zi îți ține colesterolul și trigliceridele sub control, te poate proteja de cancer și te poate ține departe de gustări nesănătoase și calorice…

Se spune că tot ce e bun pe lumea asta ori e ilegal, ori imoral, ori îngrașă. Se pare că avocado este excepția. Textura sa fină și cremoasă aduce preparatelor tale savoare și valoare nutritivă. Pune-l în salate, la faimosul guacamole sau prepară din el o minunată maioneză de post. Oricum l-ai consuma, te ferește de excese, pune colesterolul și trigliceridele la punct și scade riscul de cancer.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: