Astazi vreau să-ți arăt cum să te bucuri la maximum de beneficiile pe care ți le oferă ceapa și usturoiul!
Citește articolul și află cum să consumi corect ceapa și usturoiul.
Inhibarea trombocitelor prin consumul de usturoi și ceapă
Pe masură ce îmbătrânim, arterele noastre se rigidizează. Acest lucru are efecte importante asupra organismului nostru. Astfel, creierul și rinichii sunt expuși la fluctuații masive ale presiunii arteriale, ceea ce poate crește riscul de accident vascular cerebral și afectarea funcției renale.
Beneficiile usturoiului asupra organismului
Se pare că cei care consumă chiar și mai puțin de un sfert de linguriță de praf de usturoi pe zi par să aibă artere mai puțin rigide datorită faptului că usturoiul relaxează arterele, îmbunătățind funcția interioară a acestora. Mecanismele de protecție ale usturoiului împotriva bolilor cardiovasculare sunt multiple și includ o combinație de anticoagulare, antioxidare, echilibrarea tensiunii arteriale și reducerea colesterolului rău (nivelul acestuia poate să scadă cu până la 10%).
Din păcate, toate aceste beneficii ale usturoiului se pierd atunci când acesta este gătit. Un studiu recent a dovedit faptul ca usturoiul și ceapa sunt inhibatori mai puternici de coagulare a sângelui atunci când sunt consumate crude, decât fierte sau prăjite. (P F Cavagnaro, A Camargo, C R Galmarini, P W Simon. Effect of cooking on garlic (Allium sativum L.) antiplatelet activity and thiosulfinates content. J Agric Food Chem. 2007) Așadar, putem folosi cu încredere ceapa crudă în salate, usturoiul crud în salsa sau în alte sosuri dietetice din dieta noastră.
O altă variantă ar fi să zdrobim sau să tocăm usturoiul sau ceapa și să așteptăm 10 minute până le gătim. De asemenea, este important ca acestea să fie gătite cel mult 5 minute, întrucât după acest timp de gătire ele își pierd proprietățile.
Beneficiile consumului de ceapă
Atunci când ceapa este fiartă, activitatea sa anticoagulantă asupra arterelor este eliminată în același mod, în termen de zece minute. Un lucru ciudat este faptul că, după 20 sau 30 de minute de gătit, efectul asupra trombocitelor este inversat, provocând mai mult rău decât bine asupra organismului. Astfel, ceapa fiartă excesiv se dovedește a stimula mai degrabă decât a inhiba activitatea dăunătoare a trombocitelor. Acest lucru a fost dovedit însă doar în laborator.
Din fericire, atunci când a fost testată pe oameni, chiar și atunci când ceapa a fost pusă în apa fiartă, prăjită timp de 10 minute apoi lăsată la fiert încă 30 de minute, activitatea trombocitelor a scăzut într-un interval de 1-3 ore de la ingestia supei de ceapă. (G P Hubbard, S Wolffram, R de Vos, A Bovy, J M Gibbins, J A Lovegrove. Ingestion of onion soup high in quercetin inhibits platelet aggregation and essential components of the collagen-stimulated platelet activation pathway in man: a pilot study. Br J Nutr. 2006).
Așadar, beneficiile usturoiului și cepei asupra organismului au fost dovedite de-a lungul timpului. Ele reușesc să protejeze arterele, precum și fluxul sanguin, împiedicând apariția accidentelor vasculare cerebrale sau distrugerea funcțiilor renale.
Începe și tu, chiar de azi, cu o fasole bătută cu usturoi la prânz, alături de o salată de legume proaspete în care să adaugi și o ceapă crudă.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!