Saptamana trecuta iti aratam de ce sunt mai grasi copiii care consuma carne de pui. Astazi vreau sa ne aplecam asupra unei alte amenintari la adresa sanatatii noastre: plumbul. Suntem inconjurati de surse de plumb si nivelul considerat normal din organism nu este deloc lipsit de riscuri.

Citeste articolul si afla cum sa contracarezi efectele nocive ale plumbului prin alimentatie.

Nivelurile normale de plumb din sange pot fi toxice

Pana in 1950, plumbul – o neurotoxina periculoasa altadata ingropata adanc in pamant – a poluat intreaga planeta din cauza benzinei cu plumb. In total s-au depus aproximativ 5 milioane de tone de plumb, fiind cea mai mare expunere a populatiei la o otrava. Dupa ce utilizarea plumbului in benzina a scazut, a scazut si nivelul de plumb din sange, ceea ce a dus la o reducere de 98% a procentului copiilor mici cu niveluri ridicate de plumb in sange.

Evolutia nivelurilor normale de plumb din organism

Inainte de 1970, intoxicatia cu plumb era diagnosticata atunci cand concentratia de plumb din sange era de 60 (μg / dl) sau mai mare, dar apoi a scazut la 40, la 30, la 25, si apoi la 10. In prezent, un nivel ridicat este considerat cel peste 5, iar ce este sub 5 este considerat un nivel normal. Dar ce este un nivel “normal”?

Nivelurile de plumb anterior considerate a fi sigure s-au dovedit a fi factori de risc pentru probleme cognitive si comportamentale la copii. Din analiza nivelurilor de plumb a scheletelor antice ingropate acum un mileniu reiese ca acestea aveau un nivel de plumb de mii de ori mai mic comparativ cu oamenii de astazi. (Stein J, Schettler T, Wallinga D, Valenti M. In harm’s way: toxic threats to child development. J Dev Behav Pediatr. 2002 Feb;23(1 Suppl):S13-22.)

Conform noilor studii, nivelurile obisnuite de plumb in sange nu sunt deloc foarte mici, fiind de 1.000 de ori peste limita. Altfel spus, expunerea la plumb nu are cum sa fie sigura si chiar un nivel redus de plumb in sange este asociat la copii cu probleme de dezvoltare neurologica, inclusiv scaderea IQ-ului. Datorita scaderii nivelurilor de plumb din sange incepand cu anii 70, prescolarii nascuti in anii 90 in SUA aveau un IQ cu doua pana la cinci puncte mai mare decat copiii nascuti inainte de 1976. (Grosse SD, Matte TD, Schwartz J, Jackson RJ. Economic gains resulting from the reduction in children’s exposure to lead in the United States. Environ Health Perspect. 2002)

Cum ne ferim de intoxicatia cu plumb

Exista ceva din ceea ce mancam care sa ne poata proteja de intoxicatia cu plumb? Cercetatorii au testat tot felul de alimente, iar raspunsul a venit prompt: sarurile de calciu, fosfatii si fitatii din cerealele integrale.

Si cum acestea se gasesc in lactate, laptele a inceput sa fie prescris pe scara larga pentru muncitorii din industria plumbului. Dar studii mai recente au aratat ca de fapt laptele ajuta la o mai buna absorbtie a plumbului din tractul intestinal, de vina fiind zaharul din lapte, adica lactoza. (Effect of lactose on intestinal absorption of lead. Nutr Rev. 1982)

Alimentul cel mai bogat in calciu si fitati este insa branza tofu. Dar inainte de a trage o concluzie, cercetatorii au testat-o. Asa ca au luat un esantion format din 1000 de barbati si femei din China, consumatori de tofu, si i-au testat. (Chen C, Wang X, Chen D, Li G, Ronnenberg A, Watanabe H, Wang X, Ryan L, Christiani DC, Xu X. Tofu consumption and blood lead levels in young Chinese adults. Am J Epidemiol. 2001) Cei care au consumat 70 g de tofu pe zi si-au redus la jumatate riscul de a avea un nivel ridicat de plumb in sange comparativ cu cei care au consumat mai putin de 250 g de tofu pe saptamana. Cei care au consumat aproximativ 100 g de tofu pe zi si l-au redus la 80%.

Asa ca incepe si tu chiar de azi si introdu tofu in alimentatia ta. Il poti consuma la micul dejun, in loc de branza, intr-o salata de rosii, ardei si castraveti.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: