Daca saptamana trecuta iti aratam ce sa faci ca sa te feresti pe tine si pe cel mic de raceala, azi vreau sa-ti vorbesc de cafea, cu bune si cu rele.
Citeste articolul si descopera beneficiile dar si contraindicatiile cafelei.
Cine ar trebui sa evite cafeaua?
Cafeaua noastra cea de zi cu zi este un obicei cu beneficii imediate si pe termen scurt. Ce efect are insa consumul de cafea asupra longevitatii, riscului de cancer, fracturilor osoase, glaucomului, calitatii somnului si fibrilatiei atriale (batai neregulate ale inimii)? Studiile ne spun…
Cafeaua si mortalitatea – sa nu exageram!
Cei care consuma cafea traiesc mai mult decat cei care nu consuma cafea? Cel mai mare studiu efectuat vreodata, pe 400.000 de oameni, a pus aceasta intrebare, examinand asocierea dintre consumul de cafea si mortalitatea ulterioara in randul a sute de mii de barbati si femei intre 50 si 72 de ani din Statele Unite.
Consumatorii de cafea au castigat, desi efectul este modest: risc de deces cu 10-15% mai mic pentru cei care beau sase sau mai multe cesti pe zi, in special datorita riscului mai scazut de a muri de boli de inima, boli respiratorii si accident vascular cerebral. (ND Freedman et al. Association of coffee drinking with total and cause-specific mortality. The New England Journal of Medicine. 2012)
Sase cesti sunt totusi o exagerare pentru pesoanele sub varsta de 55 de ani, unde dozele mari de cafea cresc ratele mortalitatii. La o ceasca pe zi, acelasi studiu a aratat ca riscul de a muri era cu 3% mai mic si scadea cu trei procente la fiecare ceasca bauta zilnic, aratand ca bauturile cu cofeina nu afecteaza negativ sanatatea, cu conditia sa nu exageram… Ideal ar fi sa eviti sa bei mai mult de patru cesti pe zi. (J Liu et al. Association of coffee consumption with all-cause and cardiovascular disease mortality. Mayo Clinic Proceedings. 2013).
Fara cafea daca ai glaucom sau tulburari de somn
Exista anumite categorii de persoane care trebuie sa stea departe de cofeina, precum cei cu glaucom si chiar si cei cu antecedente familiale de glaucom. (JH Kang et al. Caffeine consumption and the risk of primary open-angle glaucoma: a prospective cohort study. Investigative Ophthalmology and Visual Scienece, 2008)
Este de la sine inteles ca oamenii care au probleme cu somnul trebuie sa evite cafeua. Chiar si o singura ceasca seara poate provoca o deteriorare semnificativa a calitatii somnului. (C Lloret-Linares et al. Does a single cup of coffee at dinner alter the sleep? A controlled cross-over randomised trial in real-life conditions. Nutrition & Dietetics, 2014).
O meta-analiza din 2014 a sugerat ca un consum zilnic de cafea se asociaza cu un risc usor crescut de fracturi osoase la femei, dar un risc scazut de fracturi la barbati. Insa s-a constatat o asociere semnificativa intre consumul de cafea si riscul de fractura de sold. Aceste riscuri dispar insa daca doamnele beau ceai verde. (J Sheng et al. Coffee, tea, and the risk of hip fracture: a meta-analysis. Osteoporosis Int. 2014)
De ce sa bei, totusi, cafea daca ai fibrilatii?
Pentru ca avem dovezi concrete: cofeina nu creste riscul de fibrilatie atriala. Iar cofeina in doze mici, adica 3-4 cesti de cafea pe zi, poate avea chiar efect de protectie. (D Caldeira et al. Caffeine does not increase the risk of atrial fibrillation: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Heart. 2013)
De ce totusi nu se promoveaaza efectele benefice ale cafelei? Din cauza proliferarii bauturilor energizante care contin cantitati masive de cafeina. Pare o gluma, dar nu este. Douasprezece bauturi energizante cu cafeina, baute in decurs de cateva ore, pot fi fatale. (KA Sepkowitz. Energy drinks and caffeine-related adverse effects. JAMA. 2013)
Bucura-te de cafea, dar nu exagera! Evita energizantele, totusi, contin cafeina in cantitati exagerate. Cafeaua vine la pachet cu beneficii pentru sanatate daca nu suferi de glaucom sau tulburari ale somnului. Pentru doamnele mai in varsta, exista un mic risc de fracturi osoase, dar ceaiul verde are acelasi efect energizant.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!