Saptamana trecuta iti aratam care este metoda naturala care trateaza Alzheimerul la fel de eficient ca medicamentele. Astazi vreau sa-ti vorbesc de o boala la fel de periculoasa, si anume obezitatea.

Citeste articolul si afla de ce mancarea la conserva favorizeaza obezitatea.

Cum sa eviti subtanta chimica BPA corelata cu obezitatea

Stiai ca anumiti conservanti din alimentele de la supermarket sunt din plastic? Nu, nu e vorba de ambalaj, ci de bisfenol A sau BPA, o substanta chimica ce ne afecteaza hormonii si favorizeaza obezitatea… Din pacate, 90% din expunerea noastra la BPA vine de la anumite alimente omniprezente in toate magazinele alimentare.

BPA si obezitatea – o legatura greu de contestat

Legatura intre substantele chimice din materiale plastice care distrug hormonii, precum BPA, si obezitate a fost initial bazata, in parte, pe observatiile potrivit carora cresterea expunerii chimice parea sa coincida cu cresterea epidemiei de obezitate. (A Nadal. Obesity: Fat from plastics? Linking bisphenol A exposure and obesity. National Review of Endocrinology. 2013)

Bineinteles, suntem expusi unui intreg cocteil de substante chimice noi pe langa BPA. Dar motivul pentru care cercetatorii s-au orientat spre BPA este acela ca poate accelera productia de celule grase noi. Dar aceasta a fost la mai mult de o mie de ori concentratia gasita in sangele majoritatii oamenilor. (S J Oppeneer, K Robien. Bisphenol A exposure and associations with obesity among adults: a critical review. Public Health Nutrition. 2015).

Intr-un alt studiu, adaugand o portie de supa conservata la alimentatia zilnica a subiectilor, s-a observat o crestere cu 1000% a nivelurilor de BPA in urina, comparativ cu o portie de supa preparata din ingrediente proaspete. Cercetatorii au folosit o supa gata preparata, care, in cel mai amplu studiu al conservelor din America de Nord, are cu circa 85% mai putin BPA decat supele instant, care sunt si mai bogate in BPA. Dar cele mai concentrate dintre toate par sa fie conservele de ton. (J L Carwile et al. Canned soup consumption and urinary bisphenol A: a randomized crossover trial>. JAMA. 2011).

Si cercetatorii de la Universitatea din New York au analizat cantitatea de BPA care se gaseste in organismul copiilor si adolescentilor, asociind-o semnificativ cu obezitatea. (L Trasande, T M Attina, J Blustein. Association between urinary bisphenol A concentration and obesity prevalence in children and adolescents. JAMA. 2012).

Cum sa scazi expunerea la BPA

Un studiu care a urmarit participantii in timp a aratat ca nivelurile mai ridicate de BPA si alte substante chimice din materiale plastice au fost asociate in mod semnificativ cu cresterea mai rapida a greutatii in deceniul urmator. (Y Song et al. Urinary concentrations of bisphenol A and phthalate metabolites and weight change: a prospective investigation in US women. International Journal Obesity (Londra). 2014)

Bine, bine, si cum putem sta departe de BPA? In primul rand stam departe de supele instant si de mancarea la conserva… Pentru ca 90% din expunerea la acesta substanta provine din dieta noastra, conform unui studiu cu interventii alimentare. Doar daca beti apa numai din recipiente de sticla pentru cateva zile, nivelurile lor de BPA scad de zece ori. Insa cea mai  semnificativa scadere a expunerii la BPA s-a obtinut in trei zile printr-o dieta cu alimente proaspete, fara nimic conservat si prelucrat… (R A Rudel et al. Food packaging and bisphenol A and bis(2-ethyhexyl) phthalate exposure: findings from a dietary intervention. Environ Health Perspective)

In mancarea procesata si coservata sunt multe pericole, BPA fiind numai unul dintre ele, care cu certitudine ne ingrasa. Cea mai buna cale de evitare a acestei substante periculoase este dulcele stil clasic de dieta: alimente proaspete, preparate acasa, fara coloranti si conservanti.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: