Revenind la seria articolelor dedicate opțiunilor nutriționale care ne pot ajuta să prevenim sau să ameliorăm unele afecțiuni grave, îți propun să evaluăm împreună o variantă care vizează problema tumorilor canceroase.
Citește articolul de astăzi pentru a descoperi care este rolul drojdiei inactive în această ecuație.
Drojdia inactivă poate stopa dezvoltarea tumorilor
Pornind de la intenția de a combate scăderea imunității pe fondul stresului, dar și de la aceea de a preveni infecțiile frecvente în copilărie, cercetătorii au ajuns la concluzii surprinzătoare în privința unor fibre din compoziția drojdiei, numite beta-glucani. S-a constatat că acestea au o influență vizibilă asupra stimulării imunității, sporind capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor și chiar a cancerului. Beta-glucanii în sine nu par a avea un efect citotoxic direct asupra celulelor canceroase, dar pot stimula acțiunea antitumorală prin activarea celulelor imunitare.
Traiectoria de la infecție la regresia tumorilor
Într-un articol de la începutul secolului XX se descria un fenomen extrem de interesant: în urma unei infecții cu un tip de streptococ, s-a constatat că s-au oprit din evoluție sau chiar au regresat o serie de tumori maligne. De-a lungul timpului, documentele medicale au mai notat cazuri de regresii tumorale spontane în urma diverselor infecții. Ideea că o infecție poate stimula atât de intens sistemul imunitar, încât cancerul să fie prins pe picior greșit a fost intens dezbătută. În secolul XIX, William Coley, așa-numitul „părinte al imunoterapiei”, era atât de convins că o infecție severă ar putea provoca o regresie a cancerului, încât a început să le provoace pacienților anumite infecții cu intenția de a trata această afecțiune. În unele cazuri, tumorile lor chiar s-au micșorat! (Bickels J, Kollender Y, Merinsky O, Meller I. Coley’s toxin: historical perspective. Isr Med Assoc J. 2002)
Stimularea imunității este și teoria din spatele vaccinurilor terapeutice pentru cancer, dintre care una a fost pusă în practică de zeci de ani: implantarea unei bacterii tuberculoase bovine în vezica bolnavilor cu cancer de vezică urinară, pentru a determina o revigorare a sistemului imunitar. Pe termen lung, această măsură a condus la creșterea cu până la 36% a ratei de supraviețuire.
Dovezi științifice privind acțiunea vindecătoare a drojdiei
Când 23 de femei cu cancer de sân în metastază au primit doar a șaisprezecea parte dintr-o lingură de drojdie nutritivă cu concentrație mare de beta-glucani, s-a observat o creștere de 50% a numărului de celule albe din sânge (care fac parte din sistemul de apărare al organismului), precum și o creștere semnificativă a activării acestora. O altă cercetare efectuată asupra pacientelor cu cancer de sân a scos la iveală faptul că femeile care au luat beta-glucani s-au vindecat mult mai repede după o intervenție chirurgicală.
Efectul beta-glucanilor administrați pe cale orală rămâne în continuare o importantă temă de studiu în privința progresiei cancerelor interne. Studiile pe șoareci au dovedit cert contracții ale tumorii. (Mo L, Chen Y, Li W, et al. Anti-tumor effects of (1→3)-β-d-glucan from Saccharomyces cerevisiae in S180 tumor-bearing mice. Int J Biol Macromol. 2017)
În Japonia, au existat mai mult de 20 de studii cu privire la utilizarea beta-glucanilor ca tratament adjuvant al cancerului, indicând un efect pozitiv asupra supraviețuirii și calității vieții.
De asemenea, beta-glucanii din drojdie au adus o rază de speranță pentru pacienții suferinzi de cancer inoperabil, în stadiul final al bolii. Din grupul care nu a primit acest tratament, doar unul din 20 pacienți a trăit trei luni, iar în 6 luni și-au pierdut cu toții viața; după 6 luni, 43% din cei cărora le-au fost administrați beta-glucani erau încă în viață.
Încearcă și tu să crești aportul de beta-glucan din dietă, consumând drojdie inactivă. Nu are efecte negative asupra organismului, ci îți va întări sistemul imunitar, ajutând (cel puțin) la vindecarea rănilor sau infecțiilor minore.
Click aici dacă vrei să slăbești sau să înveți să mănânci sănătos!
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!