Daca la inceputul saptamanii ti-am aratat cum poti contracara efectele fumatului asupra organismului, astazi vreau sa-ti vorbesc despre un subiect foarte controversat si anume interventiile chirurgicale bariatrice.
Citeste articolul si descopera de ce merita sa te gandesti foarte bine inainte sa alegi operatiile de micsorare a stomacului.
De ce dieta si nu operatie?
Multi oameni considera ca operatia bariatrica este mai eficienta decat orice dieta in cazul obezitatii si ar prefera-o oricand unei diete sanatoase pe termen lung, combinate, evident, cu miscare. De ce este ea mai riscanta decat cea mai drastica dieta inventata de un medic?
Dieta cu orez – nu incercati asta acasa!
Dr. Walter Kempner, profesor emerit de Medicina de la Duke, a creat prima dieta pentru tratamentul bolii renale cronice si a revolutionat astfel tratamentul obezitatii. Asa-numita „dieta cu orez” consta in orez, fructe si sucuri de fructe, adica foarte putin sodiu, foarte putine grasimi, fara grasimi animale, fara colesterol si fara proteine animale.
Rezultatele publicate in analiza a 106 pacienti care au pierdut cel putin 45 kg, media fiind de 70 kg pierdute per pacient. Cu alte cuvinte, a demonstrat ca persoanele obeze isi pot reduce drastic greutatea fara spitalizare, fara intervenții chirurgicale si fara interventie farmacologica. Unul dintre cei 106 a pierdut intr-un an aproape 130 kg, de la 200 pana la 70 kg. (W Kempner et al. Treatment of massive obesity with rice/reduction diet program. An analysis of 106 patients with at least a 45-kg weight loss. Archives of Internal Medicine)
Asadar, in ciuda conceptiei generale contrare, obezitatea nu este o maladie netratabila si ireversibila, ci una ce poate fi corectata, fara interventii drastice.
Insa dieta cu orez este destul de drastica. N-o incercati pe cont propriu pe termen lung, este riscanta, dupa cum spunea chiar cel care a conceput-o: “poate provoca dezechilibre electrolitice importante daca pacientul nu este atent supravegheat medical.” Principiul insa se pastreaza: fara prea mult sodiu, fara grasimi animale, proteine sau colesterol, fortificata insa cu vitamina B12 si imbogatita cu alimente integrale si multe vegetale. (P Klemmer et al. Who and what drove Walter Kempner? The rice diet revisited. Hypertension. 2014)
Proceduri chirurgicale pentru slabit – o joaca riscanta cu sanatatea si viata
Dar chiar si o dieta cu orez supravegheata de medic nu poate fi considerata drastica in comparatie cu agresivitatea interventiilor chirurgicale. Gandeste-te ca s-au incercat interventii chirurgicale pe creier, pentru a distruge parti ale creierului asociate cu senzatia de foame, prin iradiere sau extirpare…
Chirurgii au aparat aceste proceduri, justificandu-se cu rezultatele foarte slabe ale terapiei conventionale a obezitatii si prognosticul intunecat, la nivel mental si fizic, al obezitatii necorectate si cu pacientii obezi care ameninta uneori cu sinuciderea daca nu sunt acceptati la un tratament chirurgical experimental.
Astazi sunt disponibile interventiile bariatrice, incluzand diverse reconfigurari ale tractului digestiv. Desi experienta chirurgilor a crescut in acest domeniu, inca apar complicatii postoperatorii si pe termen lung ale operatiei la circa 20% dintre pacienti. Intr-unul dintre cele mai mari studii, din 2005, se arata ca 1,9% dintre pacienti au murit in mai putin de o luna de la interventia chirurgicala. E de luat in calcul si faptul ca de obicei sunt persoane cu multe kilograme in plus si boli asociate. (M A Maggard et al. Meta-analysis: surgical treatment of obesity. Annals of Internal Medicine. 2005)
In loc de concluzie, inchei cu un citat al unui nutritionist pe care il respect: „Chiar daca o interventie chirurgicala se dovedeste eficienta, dar trebuie sa se bazeze pe rearanjarea anatomiei noastre … ca alternativa la o mai buna utilizare a picioarelor si a furculitelor [miscare si dieta], pare o mare gluma la adresa societatii.”
Chirurg sau medic nutritionist merita sa aleaga fiecare, cat timp intelege riscurile implicate. Oricum ar fi, cauta doar sfaturile unui medic bun, cu experienta.
Sfatul meu: redu portiile de mancare treptat si vei observa in scurt timp ca stomacul ti se va micsora in mod natural. Incepe si tu chiar de azi, inlocuind jumatate din portia de la cina cu o salata generoasa de legume verzi.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!