Un aliment de bază intră astăzi în atenția noastră. Citește articolul pentru a descoperi care sunt precauțiile de care trebuie să ții cont dacă orezul se regăsește des în farfuria ta și a copiilor tăi.
Conținutul ridicat de arsenic din orez este dăunător
Într-o singură porție de orez alb se poate regăsi arsenic cât să crească de 136 de ori riscul de cancer. Orezul brun poate părea chiar mai riscant, din moment ce are în medie cu două treimi mai mult arsenic decât orezul alb. Dar, pentru că nu contează atât ceea ce mâncâm, cât modul în care se absoarbe în organism, arsenicul din orezul brun este mai puțin biodisponibil decât cel din orezul alb, făcând astfel mai dificilă asimilarea lui.
Situația sortimentelor de orez din diverse locuri de pe glob
Cercetătorii susțin că în toate zonele cunoscute pentru consumul ridicat de orez autoritățile ar trebui să fie obligate să comunice populației care dintre tipurile de orez disponibile pe piață au cel mai mic conținut de arsenic și sunt, prin urmare, cel mai puțin dăunătoare. (Hojsak I, Braegger C, Bronsky J, Campoy C, Colomb V, Decsi T, Domellöf M, Fewtrell M, Mis NF, Mihatsch W, Molgaard C, van Goudoever J; ESPGHAN Committee on Nutrition. Arsenic in rice: a cause for concern, „J Pediatr Gastroenterol Nutr.” 2015.)
Studii recente au constatat că orezul alb cu bob lung ar avea mai mult arsenic decât cel cu bob rotund. Soiurile pigmentate natural, cum ar fi orezul roșu sau orezul negru, pot fi chiar mai sănătoase decât orezul brun, având un conținut mai mic de arsenic. Pe de altă parte, valorile încurajatoare înregistrate în urma studiului unui eșantion de orez roșu din Sri Lanka au arătat o cantitate ridicată de cadmiu, un metal înrudit cu zincul și mercurul, folosit la prepararea îngrășămintelor.
Deși probele de orez colorat achiziționate în cea mai mare parte în S.U.A. s-au dovedit a fi mai sănătoase decât varianta albă sau brună, un eșantion de orez roșu din Europa s-a remarcat printr-un conținut de arsenic mai mare decât cel din orezul brun. Te gândești, poate, că orezul sălbatic, o plantă complet diferită, nu s-ar confrunta cu aceleași probleme. De fapt, analiza a opt astfel de eșantioane a condus la concluzia că arsenicul se regăsește în orezul sălbatic într-o măsură asemănătoare cu cea din varianta albă.
Orezul alb versus orezul brun
Dacă luăm același lot de orez brun și măsurăm nivelul de arsenic înainte și după rafinare, vom observa o scădere semnificativă a conținutului de arsenic. Dar, așa cum spuneam, contează extrem de mult gradul de absorbție, iar textura bobului integral de orez brun permite mai puțin eliberarea arsenicului din compoziție în timpul digestiei. Modalitatea de eliberare a arsenicului din orez în corpul uman a fost studiată inițial prin intermediul unui sistem gastrointestinal in vitro.
De asemenea, s-au efectuat diverse teste pentru a determina nivelul de arsenic din urină. Pentru ca arsenicul să ajungă din orez în vezica urinară, trebuie să fie absorbit prin intestine în sânge. În urma analizelor de urină a mii de americani, a rezultat că aceasta conține aproximativ 8 micrograme de arsenic cancerigen în fiecare zi. Pentru că arsenicul este în aer, în apă, câte puțin în fiecare aliment. Dar, consumând o ceașcă sau mai mult de orez alb pe zi, expunerea la arsenic a crescut cu 65%. În cazul celor care au consumat aceeași cantitate de orez brun, care teoretic conține mai mult arsenic, expunerea nu a depășit 65%. Așadar, în urma testelor de urină s-a putut pune semnul egal între cele două sortimente de orez.
Începe și tu chiar de astăzi să reduci consumul de alimente rafinate, incluzând în dieta ta mai multe cereale integrale. Profită de faptul că acesta este sezonul în care poți merge cu ușurință la piață, pentru a cumpăra legume și fructe proaspete direct de la producătorii locali.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!