Daca la inceputul saptamanii iti aratam care este arma secreta impotriva cancerului de colon, astazi vreau sa trag un semnal de alarma in ceea ce priveste consumul de sucuri dietetice.
Citeste articolul si descopera daca si tu te numeri printre persoanele care nu ar trebui sa consume aspartam.
Efectele aspartamului asupra creierului
Tot mai multe persoane inlocuiesc bauturile carbogazoase cu zahar cu cele dietetice care au indulcitori artificiali, crezand ca astfel vor reduce caloriile si cantitatea de zahar consumata zilnic. Insa, acesta este un obicei extrem de nesanatos, indulcitorii avand efecte negative asupra sanatatii noastre si chiar asupra creierului.
Cat de sigur este aspartamul?
Un studiu, realizat de Institutul National de Sanatate din SUA, a aratat ca un consum frecvent de bauturi dulci, in special sucuri dietetice, poate creste riscul de depresie, mai ales in randul adultilor in varsta.
Cercetatorii au fost de parere ca indulcitorii artificiali au mai multe efecte negative asupra organismului, chiar si efecte neurologice. De exemplu, aspartamul, produsul chimic care se gaseste in mai multe tipuri de indulcitori, ar putea ajusta neurotransmitatorii creierului, afectand nivelul de dopamina si serotonina din creier.
Consumul de aspartam creste riscul de depresie
In plus, oamenii care au mai suferit, in trecut, de depresie sunt cei mai vulnerabili la efectul aspartamului, potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea Case Western Reserve (Adverse reactions to aspartame: double-blind challenge in patients from a vulnerable population by Walton et al. Biol Psychiatry. 1994). Acestia au realizat un studiu pe 40 de pacienti ce sufereau de depresie unipolara si 40 de indivizi fara un istoric psihiatric. Insa proiectul a fost oprit de catre Consiliul de revizuire institutionala dupa ce doar 13 persoane din grupul de pacienti cu tulburari depresive au reusit sa finalizeze studiul, in timp ce ceilalti 27 s-au retras din cauza reactiilor adverse puternice.
Subiectii au primit aleatoriu 30 mg pe aspartam pe zi sau pastile placebo (fara nimic) timp de sapte zile. Insa a existat o diferenta semnificativa intre aspartam si placebo in ceea ce priveste numarul si severitatea simptomelor la pacientii care au suferit in trecut de depresie, in timp ce la pacientii care nu au suferit de astfel de probleme nu a existat nici un fel de diferenta. Astfel, concluzia studiului a aratat ca oamenii ce sufera in mod frecvent de tulburari de dispozitie sau depresive sunt mult mai sensibili la indulcitorii artificiali, iar consumul acestora nu ar trebui sa fie recomandat.
Rezultatele mai multor studii au aratat, de asemenea, ca un consum frecvent de aspartam provoaca probleme neurologice precum dureri de cap, insomnie, iritabilitate si convulsii. In plus, discutand despre efectele directe si indirecte ale aspartamului asupra creierului, cercetatorii au mers si mai departe si au descoperit ca un consum excesiv de indulcitor artificial ar putea fi implicat chiar si in dezvoltarea unor tulburari psihice, si, de asemenea, poate periclita abilitatea de a invata, memoria si comportamentul emotional (Aspartame effects on the brain. Eur J Clin Nutr. 2009).
Asadar, daca vrei sa arati bine nu da iama in sucuri si produse indulcite artificial, pentru ca acest lucru nu te va ajuta sa iti mentii o silueta supla si va avea si efecte nocive asupra sanatatii tale. Începe și tu chiar de azi și înlocuiește sucul dietetic ceai de fructe sau de plante.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!