Daca la inceputul saptamanii iti aratam cum poti sa previi si sa reversezi bolile de inima fara medicamente, astazi vreau sa-ti arat care este secretul dietei meditareneene.

Citeste articolul si descopera care este adevarata dieta mediteraneana si care sunt beneficiile ei pentru organism.

Care este secretul dietei mediteraneene?

Dieta mediteraneana este un subiect tot mai in voga al zilelor noastre. Dar adevarul este ca putine lucruri se stiu cu adevarat despre ea. Ce este aceasta dieta? De unde vine? Care sunt beneficiile si efectele ei adverse?

Studii referitoare la dieta mediteraneana

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Guvernul Greciei a cerut Fundatiei Rockefeller sa vina sa evalueze situatia. Impresionat de ratele scazute ale bolilor de inima din regiune, omul de stiinta Ancel Keys a initat faimosul sau studiu efectuat pe sapte tari. In acest studiu, el a descoperit ca rata de boli cardiace fatale de pe insula greceasca Creta a fost de 20 de ori mai mic decat in Statele Unite. De asemenea, tot in Creta au existat cele mai mici rate de cancer. Dietele oamenilor de aici contineau mai mult de 90% plante, ceea ce ar putea explica de ce boala coronariana era atat de rara. Singurii oameni din regiune care nu se incadrau in aceste valori proveneau dintr-o mica clasa de oameni bogati a caror dieta era diferita de cea a populatiei generale, continand mai mult carne. (Am J Epidemiol. 1986 Dec;124(6):903-15. – The diet and 15-year death rate in the seven countries study.)

Asadar, cheia dietei mediteraneene este consumul de plante si reducerea lactatelor si a carnurilor, pe care Keys le considera raufacatorii majori ai unei diete, din cauza continutului lor de grasimi saturate. Dar din pacate nici cei din Marea Mediterana nu mai mananca in acest fel. Prevalenta bolii coronariene a crescut foarte mult in ultimele decenii in Creta, data fiind cresterea consumului de carne si branza in detrimentul alimentelor vegetale.

Diete similare

Cercetatorii au venit cu o varietate de sisteme de notare a dietei mediteraneene pentru a vedea cat de mult influenteaza in bine alimentele din aceasta dieta. Oamenii erau notati cu maximum de puncte in functie de cat de multe alimente vegetale consumau si li se scadeau puncte chiar si pentru consumul de doar o singură porție de carne sau lactate pe zi. Asadar, cei care au obtinut un scor mai mare la sistemul de notare au prezentat un risc mai mic de boli de inima, cancer, diabet de tip 2, accident vascular cerebral, depresie sau tulburari cognitive. De altfel, dieta mediteraneana poate fi considerata o dieta `aproape vegetariana`.  (Sofi F, Macchi C, Abbate R, Gensini GF, Casini A,- Mediterranean diet and health status: an updated meta-analysis and a proposal for a literature-based adherence score, Public Health Nutr. 2014)

Cum se explica acest lucru? In primul rand fitonutrientii polifenilici din produsele alimentare vegetale sunt asociati cu un risc semnificativ mai mic de deces. Consumul de magneziu este, de asemenea, asociat cu un risc mult mai mic de deces, acesta gasindu-se in alimente precum legume cu frunze verzi, fructe, fasole, nuci, soia si cereale integrale. Fierul hem, un altfel de fier care se gaseste in sange si muschi, actioneaza ca un pro-oxidant si creste riscul de diabet zaharat, acesta gansindu-se in special in carne.

Asadar, dieta mediteraneana protejeaza organismul de multe boli care conduc, inevitabil, la moarte. Asa ca incepe si tu chiar de azi si elimina cel putin o zi pe saptamana carnea si produsele animale din alimentatia ta.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: