Daca la inceputul saptamanii iti vorbeam despre beneficiile laptelui de soia, azi vreau sa iti dau un articol despre cum sa previi depresia spunand „nu” bauturilor dietetice….si sa-ti dau un motiv in plus sa citesti de fiecare data eticheta produselor atunci cand esti la cumparaturi.

Crezi ca daca alegi variantele fara zahar ale bauturilor dulci este mai sanatos?

Iti propun doar sa citesti articolul pe care l-am pregatit mai jos si sa te gandesti de 2 ori inainte sa pui in cos la supermarket Cola sau Pepsi Light sau Zero.

Care este nivelul sigur de indulcitor?

Bauturile dulci de pe rafturi sunt, in general, cele mai subestimate din punct de vedere caloric. Pai cate calorii pot fi intr-un pahar? Peste 100, daca sunt cu zahar. La o sticla de 0,5 l pe zi, ai deja un surplus de 500 de calorii, care te ingrasa cu 2 kg pe luna.

Dar daca alegi variantele fara zahar? Diet sau light? E si mai rau!

Dietetice, dar cu efecte secundare…

Un studiu de peste 15 ani facut pe peste 260 de mii de americani (X Guo et al. Sweetened Beverages, Coffee, and Tea and Depression Risk among Older US Adults. PLoS One, 2014), a constatat ca un consum frecvent de bauturi dulci, cu precadere cele dietetice, poate creste riscul de depresie in randul adultilor mai in varsta, in timp ce consumul de cafea poate reduce acest risc. Bauturi tip cola, cu arome de fructe ori ceai rece, toate aceste bauturi indulcite artificial prezinta un risc de depresie si mai mare.

Diferite efecte ale indulcitorilor artificiali, inclusiv asupra creierului, au fost banuite inca din anii 1980, chiar dupa aprobarea aspartamului, omniprezent in bauturile dietetitce. S-a avansat ca aspartamul ar putea modula neurotransmitatorii creierului, precum dopamina si serotonina, desi datele au fost controversate (T J Maher, R J Wurtman, Possible neurologic effects of aspartame, a widely used food additive. Environmental Health Perspectives, 1987).

Cine este vulerabil la efectele indulcitorilor artificiali?

Cu precadere cei ce au tendinte spre depresie (R G Walton et al. Adverse reactions to aspartame: double-blind challenge in patients from a vulnerable population. Biological Psychiatry, 1993). Cercetatorii au sistat proiectul din cauza severitatii reactiilor la aspartam la pacientii cu tendinte de depresie (dureri de cap, insomnii, ganduri negative). S-a decis ca era lipsit de etica sa continue sa-i expuna la aspartam…

Care este doza sigura de indulcitor?

Cat suc indulcit cu aspartam poti sa bei fara riscuri?

FDA zice ca 50 mg/zi, in Europa 40 mg/zi. Cel mai recent studiu cu privire la efectele neuro-comportamentale ale consumului de aspartam (G N Lindseth et al. Neurobehavioral Effects of Aspartame Consumption. Research in Nursing & Health, 2014) a pus participantii la dieta bogata in aspartam comparativ cu o dieta saraca.

Dupa doar 8 zile pe jumatate din doza acceptata de FDA (circa 4 pahare de suc dietetic/zi), participantii au devenit mai iritabili, mai deprimati si s-au descurcat prost la teste privind functionarea creierului. Si erau oameni obisnuiti, nu pacienti cu istoric de depresie…

Cercetatorii recomanda evitarea totala a consumului, adica doza sigura e zero. Insa indulcitori artificiali se gasesc in peste 6.000 de produse alimentare in SUA, pe la noi nu verifica nimeni…

Citeste eticheta fiecarui aliment procesat si dietetic pe care il cumperi. Ai putea avea surprize imense. Indulcitorii artificiali precum aspartamul te predispun la stari proaste de spirit.

Opteaza pentru cafea si ceaiuri facute acasa (fara zahar!), fructe si legume proaspete pentru smoothie-uri dulci. Cele mai sanatoase alimente sunt dietetice si nu au eticheta…Eu iti propun sa bei chiar azi un ceai verde sau un smoothie din mar si morcov daca ai pofta de un suc dulce.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: