Inainte de a incepe, vreau sa-ti spun: La multi ani de 1 Decembrie si multa, multa sanatate!

Si daca tot vorbim de sanatate, stiai ca ai nevoie de o doza zilnica de fibre pentru ca organismul tau sa functioneze fara probleme? Aceasta doza variaza in functie de numarul de calorii pe care le consumi. Dar sa-ti spun un secret: cu cat mai multe fibre, cu atat mai bine. Iar vegetalele, despre care saptamana trecuta iti spuneam ca sunt printre cele mai sanatoase alimente, au multe fibre.

Citeste articolul si descopera cate grame de fibre sa consumi zilnic pentru ca organismul tau sa functioneze ca un ceas elvetian.

De ce sa consumi si mai multe fibre

Suprafata totala a intestinelor noastre, cu toate micile falduri, este de aproximativ 280 metri patrati, mai mare decat un teren de tenis! Este gradina noastra interioara, care trebuie ingrijita zilnic, iar nutrientul ei esential sunt fibrele. Ce se intampla cu gradina noastra cand nu este ingrijita? Nu se usuca, ci reactioneaza violent…

Echilibrul fin al gradinii interioare

Un singur strat de celule ne tine gradina departe de haos. Combustibilul primar care mentine acest strat esential de celule in viata este un acid gras numit butirat, pe care bacteriile noastre bune il „prepara” din fibrele pe care le consumam (J R Goldsmith, R B Sartor. The role of diet on intestinal microbiota metabolism: downstream impacts on host immune function and health, and therapeutic implications. Journal of Gastroenterology, 2014).

Bacteriile bune din intestine ne mentin sanatosi. Dar au nevoie de hrana lor esentiala, adica de fibre, ca sa faca asta. Avem, la propriu, mii de miliarde de bacterii in intestine, iar sistemul nostru imunitar trebuie sa mentina permanent un echilibru intre bacteriile bune in timp ce le ataca pe cele rele. Daca stricam acest echilibru fin si sistemul imunitar incepe sa atace bacterii inofensive, dezvoltam boli intestinale inflamatorii.

Si cum stie sistemul nostru imunitar sa faca diferenta intre bateriile bune si cele rele? Mecanismul a fost descoperit abia anul trecut…

Avem nevoie de fibre pentru ca sistemul imunitar sa faca diferenta dintre bine si rau

Intr-adevar, exista un sistem de semnalizare prin care sistemul imunitar face diferenta dintre bacteriile bune si cele rele, iar acesta se numeste butirat. In absenta butiratului, sistemul imunitar reactioneaza ca si cum cele bune ar fi rele, inflamand flora intestinala.

Daca nu consumam suficiente fibre (cel putin 15 g la fiecare 1000 de calorii), organismul nu poate produce suficient butirat. Sistemul imunitar nu poate concepe un nivel scazut de fibre, el percepe doar ca intestinele sunt pline de bacterii rele si reactioneaza ca atare, incepand ofensiva inflamatorie (PV Chang et al. The microbial metabolite butyrate regulates intestinal macrophage function via histone deacetylase inhibition. Proceedings of the National Academy of Science of USA. 2014).

Prin urmare, acesta este unul dintre motivele pentru care fibrele sunt esentiale pentru o sanatate optima a florei intestinale. Si nu suplimente de fibre, ci vegetale si cereale integrale. S-a dovedit ca suplimentarea cu fibre nu poate reproduce rezultatele observate cu o dieta naturala bogata in fibre (S M Kuo. The interplay between fiber and the intestinal microbiome in the inflammatory response. Advances in Nutrition. 2013).

Consuma la fiecare masa cereale integrale, legume sau fructe, care sunt bogate in fibre. Incepe chiar de la micul dejun cu un bol de fulgi de ovaz sau tarate, cu iaurt si fructe de padure si continua cu un smoothie de fructe si legume in timpul zilei.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: