Daca saptamana trecuta iti aratam cum poti sa-ti scazi riscul de diabet cu 16%, astazi vreau sa-ti arat care sunt cele mai surprinzatoare surse de ftalati din dieta ta si cum iti afecteaza ele sanatatea.

Citeste articolul si afla ce alimente contin cei ai multi ftalati.  

Ce dieta reduce cel mai bine expunerea la ftalati?

Ftalatii, denumiti și poluantii secolului, sunt substante chimice utilizate pentru productia de materiale plastice, vopsele, cosmetice. Dar oare acestea sa fie singurele lucruri in care gasim ftalati?

Ai sa fii uimit sa descoperi ca ei sunt prezenti inclusiv in alimentele pe care le consumam. In care alimente vreau sa iti dezvalui in cele de mai jos.

Ce sunt ftalatii si unde ii gasim?

Ftalatii sunt substante chimice perturbatoare de hormoni, care au asupra organismului o serie de efecte adverse grave, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Ei pot afecta aparatul reproducator si sunt asociati cu cresterea tesutului adipos abdominal.

Sursa majora vine din dieta (da ai citit bine!), intrucat s-a constatat ca daca oamenii nu mai mancau cateva zile, cantitatea de ftalati din urina scadea semnificativ. Dar infometarea nu poate fi o solutie. Din fericire, putem sesiza aceeasi scadere a cantitatii de ftalati din organism si in cazul unei diete bazate pe plante – acest lucru ne da un indiciu cu privire la locul in care se gasesc cei mai multi ftalati. (S E Serrano, J Braun, L Trasande, R Dills, S Sathyanarayana. Phthalates and diet: a review of the food monitoring and epidemiology data. Environ Health. 2014 Jun 2;13(1):43)

Cea mai mare cantitate de ftalati se gaseste in carne, grasimi si lactate. Pasarile de curte apar in mod constant ca fiind sursa cea mai contaminata din lume, cu unele dintre cele mai mari niveluri raportate vreodata (J A Colacino, T R Harris, A Schecter. Dietary intake is associated with phthalate body burden in a nationally representative sample. Environ Health Perspect. 2010 Jul;118(7):998-1003).  

Sa fie plasticul de vina?

Realizand cat de nocive pot fi aceste substante chimice, cercetatorii din Seattle au facut un studiu pe zece familii, inlocuindu-le timp de cinci zile produsele alimentare cu alimente ecologice proaspete, fara ambalaj. Nimic nu a fost atins de plastic.

Surprinzator, consumand aceste alimente proaspete si organice, nivelul de ftalati al oamenilor testati a crescut dramatic si neasteptat, pana la cifre cu 2.000% mai mari. Au fost testate toate produsele alimentare si s-a descoperit ca unul dintre condimente prezenta cantitati mari de ftalati. Acelasi lucru s-a constatat si in produsele lactate, intrucat cei mai multi ftalati nu provind de la vaci, ci se gasesc in tubulatura aparatelor de muls. Totodata, cantitati mari au fost gasite si in cea mai mare parte din carne si peste. (S Sathyanarayana, G Alcedo, B E Saelens, C Zhou, R L Dills, J Yu, B Lanphear. Unexpected results in a randomized dietary trial to reduce phthalate and bisphenol A exposures. J Expo Sci Environ Epidemiol. 2013 Jul;23(4):378-84)

Asadar, ftalatii sunt prezenti in special in dietele bazate pe carne si lactate, chiar daca aceste produse alimentare erau proaspete si neatinse de plastic. Incepe si tu chiar de azi si elimina produsele animale din dieta ta o zi pe saptamana, mai ales ca astazi incepe postul Craciunului.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: