După ce în articolul trecut ți-am arătat cum poți să treci peste această perioadă și să eviți răceala cu ajutorul probioticelor, astăzi îți propun să ne îndreptăm atenția asupra unei licori nelipsite din tabieturile zilnice ale celor mai mulți dintre noi.
Citește articolul pentru a descoperi care sunt veleitățile cafelei în procesul de slăbire!
Ce cafea să bei ca să slăbești
Fie că suntem sau nu pasionați de ritualul preparării cafelei, cu siguranță ne bazăm în fiecare dimineață pe puterile ei energizante. Și, de ce nu, suntem atrași de aroma ei irezistibilă.
Ne oferă o senzație plăcută de familiaritate, chiar dacă uneori suntem nevoiți să o bem pe fugă. Știai că procesul de prăjire este cel responsabil de aroma și proprietățile cafelei? Gradele de prăjire influențează caracteristicile ei. De aceea putem vorbi despre cafeaua preparată din boabe prăjite ușor (light roast) sau boabe prăjite intens (dark roast).
Click aici ca să afli cele mai importante 3 lucruri pe care nu le știai despre cafea!
Cafeaua intens prăjită este eficientă în curele de slăbire
Pentru a compara efectele celor două tipuri de cafea, specialiștii au făcut un studiu practic. Timp de o lună de zile, o parte dintre participanți au primit cafea obținută din boabe prăjite ușor, iar ceilalți din boabe prăjite intens. Cu mențiunea că ambele proveneau din aceeași sursă primară de cafea, deci nu vorbim despre sortimente diferite.
În cazul celor cu greutate normală, nu s-au putut constata oscilații. Dar, surpriză! Persoanele supraponderale au scăzut impresionant în greutate, cu până la 3 kilograme în acea lună. Fără nicio altă modificare în dietă! Și da, așa cum poate ai ghicit, cafeaua de tipul dark roast este cea care a făcut posibile aceste progrese pe cântar. (Kotyczka C, Boettler U, Lang R, et al, Dark roast coffee is more effective than light roast coffee in reducing body weight, and in restoring red blood cell vitamin E and glutathione concentrations in healthy volunteers, „Mol Nutr Food Res”, 2011)
[stextbox id=”info”] Ai probleme de sănătate cauzate de kilogramele în plus? Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să faci primii pași către o viață activă și sănătoasă![/stextbox]
Cafeaua ușor prăjită crește colesterolul
Acest tip de cafea mai are un atu: nu crește colesterolul. Cantitatea de substanțe care cresc colesterolul din cea mai slabă cafea prăjită ușor poate fi de două ori mai mare decât cea din cafeaua obținută din boabe prăjite intens. Deci, în acest caz, ar fi de preferat cafeaua intens prăjită.
Află aici cât ar trebui să ai nivelul de colesterol ca să nu te îmbolnăvești!
Prăjirea intensă are și dezavantajele ei. Poate distruge până la 90% din antioxidanții cu proprietăți antiinflamatoare din boabele de cafea. Deci, dacă vrei să slăbești și să beneficiezi de cantități sporite de antioxidanți, va trebui să alegi cafeaua prăjită ușor.
Pe de altă parte, prin prăjire intensă se pot distruge până la 99,8% din pesticidele rămase pe cafeaua cultivată convențional. În plus, astfel dispare în proporție de 90% și un fungicid extrem de toxic pentru rinichi care se depune pe boabele de cafea.
Dar, apropo de distrugere și de preparare termică, se consideră că în urma combustiei aromatice policiclice se formează compuși suspectați de efecte cancerigene, dăunători pentru integritatea ADN-ului. Cel mai bine fripte cărnuri pot avea până la patru ori mai mulți astfel de compuși decât fripturile mai puțin preparate la foc.
Să păstrăm însă proporțiile: chiar și cea mai intens prăjită cafea ar putea să ajungă la o fracțiune de nanogram de benzopirol per cană. Acesta este considerat a fi cel mai toxic astfel de produs de combustie. În condițiile în care o singură porție medie de pui la grătar conține o cantitate de 1.000 de ori mai mare. (Jimenez A, Adisa A, Woodham C, Saleh M, Determination of polycyclic aromatic hydrocarbons in roasted coffee, „J Environ Sci Health B”, 2014)
Începe și tu chiar de astăzi să cauți cu predilecție cafeaua obținută din boabe intens prăjite. Prepar-o rapid la filtru și bea-o fără zahăr.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!