Citește articolul pentru a descoperi care este legătura dintre ouă și apariția cancerului!

Consumul de ouă crește riscul de cancer de sân

Încă circulă o convingere mai veche, cum că ouăle ar trebui să facă parte din meniul zilnic al oricărei persoane. Dar această regulă a apărut într-o perioadă în care accesul la alimente era extrem de dificil. Ceea ce nu mai este valabil astăzi. În schimb, acum avem acces la rezultatele nenumăratelor cercetări realizate de specialiști renumiți în domeniul nutriției.

Ce ne arată astfel de studii? Nu unul, ci o sumedenie de studii asociază consumul de ouă cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului mamar. Femeile care obișnuiesc să mănânce regulat aproximativ 5 ouă pe săptămână se confruntă cu o creștere semnificativă a riscului. (Si R, Qu K, Jiang Z, Yang X, Gao P, Egg consumption and breast cancer risk: a meta-analysis, „Breast Cancer”, 2014)

De asemenea, s-a putut stabili o relație de cauzalitate între ouă și riscul de apariție a cancerului ovarian.

În trecut, nutriționiștii ajunseseră la un consens în ceea ce privește limita zilnică de colesterol, setând acest prag la 300 mg. Chiar și așa, două ouă prăjite depășesc cu 40% limita recomandată. Dar, recent, reprezentanții The National Academy of Sciences Insitute of Medicine din Statele Unite au revizuit această recomandare. De fapt, ideal ar fi să limităm cât de mult posibil aportul de colesterol din dietă. Deci nu este suficient să mâncăm doar 300 mg pe zi ca să ne simțim în siguranță. Ar trebui să consumăm cât mai puțin colesterol posibil.

Legătura dintre consumul de ouă și cancerul de prostată

O analiză comună a 15 studii a pus în balanță cazurile a două categorii de bărbați. Unii au mâncat 25 de grame de ou pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate de ou. Alții au mâncat mai puțin de un ou pe săptămână. Concluzia? Cei din prima categorie au manifestat un risc semnificativ de 14% pentru a dezvolta o formă agresivă de cancer de prostată. (Wu K, Spiegelman D, Hou T, et al, Associations between unprocessed red and processed meat, poultry, seafood and egg intake and the risk of prostate cancer: A pooled analysis of 15 prospective cohort studies, „Int J Cancer”, 2016)

Există, așadar, o variație în funcție de doză. Cu alte cuvinte, cu cât crește cantitatea de ouă din dietă, cu atât crește riscul de cancer. 5 ouă pe săptămână pot urca riscul de cancer de prostată letal la 47%. S-a descoperit că există o relație doză-risc și în cazul cancerului de intestin. Chiar și doar câteva ouă pe săptămână pot fi asociate cu un risc de cancer colorectal de 19%. Cei care depășesc 3 ouă se confruntă cu un risc de 71%.

Important de menționat: Nu a fost găsită nicio relație între consumul de ouă și cancerul de prostată în general, ci vizează doar formele mortale. Dar ne putem uita la modul în care evoluează starea de sănătate a bărbaților care s-au tratat deja de cancer de prostată. Este vorba despre cei care au suferit o prostatectomie radicală, pentru a îndepărta prostata și încearcă să împiedice recidiva. Aceia dintre ei care mănâncă aproape un ou pe zi în medie sunt supuși unui risc mare de recidivă a bolii. În etapa următoare, afecțiunea poate reapărea într-o formă mai agresivă.

De ce poate fi dăunător consumul de ouă

Se consideră că reducerea cantității de grăsime animală și colesterol din dietă reprezintă o măsură de sănătate publică. Nu ajută doar la prevenirea bolilor cardiovasculare, ci și a cancerului. Din cauză că, așa cum se știe, o cantitate mare de colesterol poate susține creșterea rapidă și proliferarea celulelor canceroase. În plus, consumul multor alimente bogate în colesterol poate stimula formarea acizilor biliari toxici, implicați în mai multe tipuri de cancer.

În cazul ouălor, colesterolul nu este unicul dezavantaj. Ouăle pot fi, de asemenea, o sursă de amine heterociclice, chimicale cancerigene care se formează în timpul prăjirii la temperaturi ridicate. Ouăle conțin cantități considerabile de colină, ​​care poate favoriza transformarea anumitor bacterii rele din intestin în toxine periculoase.

Începe și tu, chiar de astăzi, să înlocuiești ouăle prăjite cu ouă fierte sau poșate și să transformi consumul lor într-o excepție, nu într-un obicei. Înlocuiește-le la micul dejun cu o tartină de pâine din făină integrală unsă cu un sfert de avocado și delicios asezonată cu o felie de lămâie și câteva felii de roșii.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, trimite-l și prietenilor.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: