Astazi vreau sa iti arat cum sa ai o dieta echilibrata din punct de vedere nutritional daca tii post sau esti vegetarian.
Citeste articolul si descopera cele mai bune surse de Omega 3 in timpul postului.
Cum acoperi necesarul de grasimi esentiale in timpul postului?
Multi asociaza grasimile esentiale Omega 3 cu consumul de peste, iar cand tinem post, aceasta devine o problema… Ar trebui sa apelezi la suplimente? Nu, nu-ti recomand asa ceva, pentru ca natura are din plin resurse de Omega 3 ce-ti protejeaza inima si creierul.
Recomandari credibile si surse incredibile pentru Omega 3
Conform cu doua dintre cele mai credibile autoritati privind nutritia, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, cel putin 0,5% din caloriile noastre trebuie sa provina din Omega 3. (Fats and fatty acids in human nutrition. Report of an expert consultation. FAO Food and Nutrition Paper. 2010)
Ceea ce este usor de atins, chiar si in timpul postului, pentru ca inseamna o lingura pe zi de seminte de chia, de canepa sau de in. Alte surse de Omega 3 la indemana in aceasta perioada de detoxifiere numit post sunt hummusul, conopida si varza de Bruxelles (o portie de 150 g din aceasta varza contine peste jumatate din cantitatea zilnică recomandata).
Mai exact, care este cantitatea zilnica recomandata? Dupa masuratori ce au luat in considerare sanatatea inimii si bunastarea creierului, cercetatorii au ajuns la concluzia ca este vorba de 250 mg pe zi, dar nu din suplimente, ci sursa ideala ar fi algele si pestele. (M R Flock et al. Long-chain omega-3 fatty acids: time to establish a dietary reference intake. Nutrition Review, 2013)
Peste sau alge?
Chiar si in afara postului, pestele poate sa nu fie cea mai buna alegere ca sursa de Omega 3, desi este bogat in Omega 3. Mediul lor de viata este atat de afectat de poluare, incat peștii pot contine diversi poluanti, inclusiv dioxine, pesticide, produse chimice ignifuge si metale grele, inclusiv mercur, plumb, cadmiu, toate afectand negativ sanatatea umana.
Poluarea explica si de ce studiile au aratat ca doar o singura portie de peste pe saptamana poate creste semnificativ riscul de diabet zaharat. Mai mult, chiar si nivelurile considerate sigure ale acestor poluanti pot contracara complet beneficiile potentiale ale Omega 3 si ale altor elemente nutritive prezente in peste. Iar aceasta duce la tulburari metabolice care preced de multe ori diabetul zaharat de tip 2.
Cercetatorii recomanda sa-ti asiguri aportul de 250 mg pe zi mai degrabă din ulei de alge decat din peste sau uleiul de peste. Explicatia este logica: uleiul de alge este lipsit de contaminanti toxici. (A Wallin et al. Fish consumption, dietary long-chain n-3 fatty acids, and risk of type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of prospective studies. Diabetes Care. 2012)
Un studiu recent arata ca Omega 3 nu ajuta la prevenirea si tratarea bolilor de inima atat de mult precum se credea. Atunci care este rostul acestui articol? Cele 250 mg de Omega 3 sunt esentiale pentru sanatatea si luciditatea creierului pana la adanci batraneti. (J Greene et al. Fish oils, coronary heart disease, and the environment. American Journal of Public Health. 2013)
Chiar daca tii sau nu tii post, Omega 3 ramane esential pentru sanatatea ta, nu atat a inimii, cat a creierului. Daca excluzi pestele si pericolele aferente, ai la indemana si alte surse bogate in acizi grasi, precum semintele de in, canepa sau chia ori conopida, varza de Bruxelles sau hummusul. Daca niciuna nu iti surade, ia-ti ulei de alge. O lingurita pe zi intr-o salata este de ajuns.
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!