Daca saptamana trecuta iti aratam ce sa faci ca sa nu-ti mai creasca rapid glicemia dupa masa, astazi vreau sa-ti arat ce alimente provoaca sau agraveaza refluxul gastroesofagian si care te ajuta sa-l previi.

Citeste articolul si afla ce spun studiile!

Cele mai bune alimente impotriva refluxului gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale tractului digestiv. Cele doua simptome cele mai intalnite sunt arsurile la stomac si regurgitarea. Mii de persoane sufera de aceasta boala, iar cea mai de temut complicatie a ei este cancerul.

Grasimile si refluxul gastroesofagian

Consumul ridicat de grasimi este asociat cu un risc crescut al acestei boli, in timp ce alimentele bogate in fibre par sa protejeze stomacul. (AJ Bredenoord, JE Pandolfino, AJ Smout. Gastro-oesophageal reflux disease. Lancet. 2013).

In cadrul unui studiu, cercetatorii au oferit unui grup cu o masa bogata in grasimi – carnati si un ou – iar unui al doilea grup o masa cu un continut scazut de grasimi. Masa bogata in grasimi a produs mai mult acid in esofag, provocand arsuri si regurgitare acida.

In ultimii 20 de ani au fost publicate 45 de studii privind asocierea dintre dieta si esofagul Barret (o complicatie a refluxului gastroesofagian) sau cancerul esofagian, cercetatorii descoperind ca dieta bazata pe carne si mesele bogate in grasimi cresc riscul de cancer. (A De Ceglie, DA Fisher, R Filiberti, S Blanchi, M Conio. Barrett’s esophagus, esophageal and esophagogastric junction adenocarcinomas: the role of diet. Clin Res Hepatol Gastroenterol. 2011). Carnea rosie a fost asociata cu cancerul esofagian, in timp ce carnea de pasare a fost asociata cu cancer de stomac. Sursele de proteine provenite din plante, cum ar fi fasolea si nucile, au fost asociate cu risc scazut de cancer.

Alimentele care previn refluxul gastroesofagian

Cei care consuma cele mai bogate alimente ntioxidante isi reduc la jumatate riscul de cancer esofagian, in timp ce nu exista practic nicio reducere a riscului in randul celor care au utilizat suplimente de vitamine antioxidante. Produsele care ofera cea mai buna protectie par a fi legumele rosii-portocalii, cele cu frunze verzi, fructele de padure, merele si citricele.

Pe baza unui studiu efectuat pe 3.000 de persoane (SJ Bhatia, DN Reddy, UC Ghoshal, et al. Epidemiology and symptom profile of gastroesophageal reflux in the Indian population: report of the Indian Society of Gastroenterology Task Force. Indian J Gastroenterol. 2011), consumul de oua este un predictor al bolii gastroesofagiene. Galbenusurile de ou provoaca o crestere a hormonului colecistochinina, care poate relaxa excesiv sfincterul care separa esofagul de stomac. Acelasi hormon este marit si de carne, ceea ce poate explica de ce dietele bazate pe plante sunt un factor de protectie. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca cei care consuma carne prezinta o inflamatie esofagiana indusa de reflux de doua ori mai mare decat cei care nu consuma.

Asadar, dietele pe baza de plante pot oferi protectie, desi nu este sigur daca acest lucru se datoreaza absentei carnii din dieta sau consumului crescut de alimente sanatoase. Incepe si tu chiar de azi si elimina produsele animale din dieta cel putin pentru o zi. Inclocuieste-le cu proteine vegetale de calitate cum ar fi ciuperci sau leguminoase.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: