Stii vorba aceea romaneasca: “a pune sare pe rana”? Exact la acest lucru m-am gandit cand am citit studiile despre care vreau sa-ti vorbesc astazi.
Asa ca te las sa descoperi in articol cum ne afecteaza sarea sistemul imunitar.
Nu uita nici de articolul de saptamana trecuta, in care iti aratam cat de simplu este sa prevenim obezitatea inca din copilarie.
Sodiul si bolile autoimune
Milioane de oameni sufera de crize de astm declansate in timpul exercitiilor fizice. In termen de cinci minute de la inceperea exercitiilor, ei incep sa respire greu, sa tuseasca si sa haraie, astfel incat functia pulmonara scade in mod semnificativ. Daca au o dieta bogata in sare, lucrurile se inrautatesc, iar criza este mai violenta. In schimb, daca dieta lor este una cu un continut scazut de sare, nu se inregistreaza o scadere a functiei respiratorii. Conform unui studiu, acest lucru se intampla deoarece persoanele a caror dieta este bogata in sare au inregistrat triplarea celulelor inflamatorii si dublarea concentratiei de mediatori inflamatori.
Dieta bogata in sare
Dieta occidentala, bogata in grasimi saturate si sare, a fost mult timp considerata responsabila de cresterea incidentei bolilor autoimune in tarile dezvoltate, acest lucru fiind determinat de o supraactivare a imunitatii celulelor Th7. Dezvoltarea sclerozei multiple, psoriazisului, diabetului de tip I, astmului si artritei reumatoide implica aceasta inflamatie condusa de Th17. Un declansator pentru activarea acestor celule poate fi nivelul ridicat de sare din sange (Kleinewietfeld M, Manzel A, Titze J, Kvakan H, Yosef N, Linker RA, Muller DN, Hafler DA. Sodium chloride drives autoimmune disease by the induction of pathogenic TH17 cells. Nature. 2013).
Continutul de sodiu al alimentelor prelucrate si al hranei de tip fast-food poate fi de peste 100 de ori mai mare decat in cazul meselor similare gatite in casa. Se pare ca exista o enzima sensibila la sare, responsabila de activarea Th17.
Efectele sodiului asupra organismului
Una dintre dificultatile studiilor ce implica sodiul a fost insa aceea ca este greu ca oamenii sa mentina un consum de sare prestabilit. Poti efectua studii pe oameni internati in spital cateva zile, unde li se poate controla strict aportul de sare din dieta. Dar nu poti face asta pe termen lung decat daca ii inchizi pe oameni intr-o capsula.
Asa a aparut ideea studului Mars520, care a fost o simulare a zborului in spatiu timp de 520 de zile pentru a vedea cum ar reactiona oamenii in cazul unui drum catre Marte si inapoi. Ceea ce s-a descoperit in cadrul studiului a fost ca persoanele care au o dieta bogata in sare au prezentat un numar semnificativ mai mare de monocite, adica acele celule imunitare al caror numar creste de obicei in inflamatiile cronice si bolile autoimune.
Asadar, o dieta bogata in sare are potential de a provoca un raspuns imun exagerat, care poate dauna balantei imunitare si poate avea ca rezultat fie dificultati in scaderea inflamatiei, fie un risc crescut de boala autoimuna. (Yi B, Titze J, Rykova M, Feuerecker M, Vassilieva G, Nichiporuk I, Schelling G, Morukov B, Choukèr A. Effects of dietary salt levels on monocytic cells and immune responses in healthy human subjects: a longitudinal study. Transl Res. 2015)
Ce se intampla insa daca ai deja o boala autoimuna? Un studiu efectuat timp de cativa ani pe pacienti cu scleroza multipla a demonstrat ca persoanele care au consumat mai multa sare au inregistrat de trei ori mai multe riscuri de a dezvolta noi leziuni ale creierului. (Farez MF, Fiol MP, Gaitán MI, Quintana FJ, Correale J. Sodium intake is associated with increased disease activity in multiple sclerosis. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2015)
Asadar, reducerea aportului de sare poate avea rezultate semnificative atat in prevenirea aparitiei bolilor autoimune cat si in ameliorarea simptomelor si incetinirea bolii in cazul persoanelor care au deja o astfel de boala autoimuna. Incepe si tu chiar de azi si da gust mancarii cu ajutorul condimentelor tale preferate si nu din sare. Nu numai ca vei preveni bolile autoimune, ci te vei alege si cu mai multi antioxidanti.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!