Lectinele au capacitatea de a transforma celulele canceroase în celule normale

La prima vedere, termenul de lectină îți poate părea necunoscut, dar vei înțelege că face de fapt referire la o substanță intens discutată în zilele noastre. Lectinele reprezintă o clasă de proteine sau glicoproteine în care se încadrează și glutenul. Sunt blamate pentru gradul lor de toxicitate, din cauză că pot produce toxiinfecții alimentare, dar studiile au condus și la concluzii neașteptate în ceea ce le privește. Interesul pentru efectul antitumoral al lectinelor vegetale a început în 1963, cu descoperirea că lectinele pot face distincția între celulele canceroase și celulele normale.

Ulterior, cercetările științifice au dovedit că lectinele nu se rezumă la a face această diferențiere, ci pot chiar să anihileze celulele canceroase, fără a le afecta pe cele normale. De exemplu, s-a descoperit că lectina din boabele de fasole albe de tip kidney are capacitatea de a suprima aproape complet dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul capului și gâtului, ficatului, sânilor, colului uterin sau colonului. (Plant lectins in cancer prevention and treatment, Giacometti J, „medicina fluminensis”, 2015)

Controversa privind rolul lectinelor în procesul de slăbire

Voi menționa un incident petrecut în Japonia anului 2006, atât cu rol anecdotic, cât și informativ. Într-o sâmbătă seara, o emisiune televizată a prezentat o metodă „inovatoare” de pierdere în greutate: se prăjesc câteva boabe de fasole albă uscată într-o tigaie timp de trei minute, se macină apoi boabele până se obține o pulbere care se presară peste orez. În câteva zile, aproximativ 1.000 de oameni s-au îmbolnăvit, iar unii s-au confruntat cu diaree și vărsături atât de grave încât au ajuns la spital. De ce? Trei minute de preparare termică nu sunt suficiente pentru a distruge lectinele toxice din fasole. Se recomandă fierberea boabelor de fasole timp de o oră pentru a distruge complet lectinele sau hidratarea lor peste noapte și fierberea ulterioară.

În privința boabelor de fasole din conserve, lucrurile se schimbă. Prin procesul de conservare, se elimină lectinele, dar unele urme reziduale pot să rămână, în cantități care nu sunt suficiente pentru a provoca toxicitate. În schimb, dozele mici de lectine pot fi benefice pentru stimularea funcției intestinale, limitând creșterea tumorilor și ameliorând obezitatea.

Rolul lectinelor din fasolea fava în reducerea riscului de cancer colorectal

Celulele canceroase se dezvoltă în aglomerări amorfe. Cercetătorii le-au expus timp de două săptămâni la lectinele din fasolea fava, cunoscută și sub denumirea de bob, fasole lată sau fasole faba. Celulele au început să revină la structurile glandulare normale, cum ar fi țesutul de colon normal. În concluzie, lectinele din plante sau suplimentele pe bază de lectine sunt utile în prevenirea cancerului de colon sau pot încetini progresia acestui tip de cancer. (Vicia faba agglutinin, the lectin present in broad beans, stimulates differentiation of undifferentiated colon cancer cells, Jordinson M, El-Hariry I, Calnan D, Calam J, Pignatelli M.. Gut. 1999.)

Așa se explică și de ce consumul alimentar de fasole, mazăre, năut și linte reduce riscul de cancer colorectal, cum a rezultat în urma a 14 studii care au implicat aproape două milioane de participanți. (Zhu B, Sun Y, Qi L, Zhong R, Miao X. Dietary legume consumption reduces risk of colorectal cancer: evidence from a meta-analysis of cohort studies. Sci Rep. 2015)

Deși alimentele care conțin lectină, cum ar fi boabele și cerealele integrale sunt consumate în mod frecvent gătite, aceste metode nu pot inactiva întotdeauna lectinele. În plus, lectinele au fost detectate în arahidele prăjite sau în roșii, în cantități care nu sunt toxice, dar care, pentru că au o biodisponibilitate ridicată, sunt capabile să parcurgă tractul digestiv și să ajungă în intestin, unde își pot utiliza întregul potențial. Așadar, lectinele se numără printre acele componente active din plante care protejează împotriva apariției și progresiei cancerului.

Începe chiar de azi cu o salată din boabe de fasole, frunze proaspete de spanac, ceapă verde și semințe de in la prânz. Nu numai că te vei bucura de alimentele de sezon, ci îți vei crește rezistența organismului la boli.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: