Ce incerc zi de zi este sa demonstrez ca e simplu. E simplu sa mananci sanatos. Ca e usor sa faci alegeri inteligente.

Astazi in plus, aduc dovezi stiintifice ca se poate si GUSTOS si SANATOS.

Si este atat de simplu ca a adauga un praf de condimente pe mancare. De preferat, nu pe cartofi prajiti… :)

Cum poti face mancarea si gustoasa si antioxidanta

Cum ne putem proteja de radicalii liberi, „criminalii” ce produc boli fara leac si imbatranire? Da, cu fructe, legume si… cu uimitoarele arome din ierburi si condimente!

Doar un varf de cutit de scortisoara, cuisoare, roinita, maghiran, oregano sau menta, adaugat zilnic in mancarurile preferate poate face ravagii printre radicalii liberi…

Ierburile aromatice si condimentele au o putere antioxidanta de 10 ori mai mare decat a nucilor, alunelor si semintelor! Insa cea mai uimitoare calitate a ierburilor aromatice si condimentelor este cantitatea infima de care e nevoie pentru un efect antioxidant garantat!

In 2010, un grup de cercetatori a masurat capacitatea oxidativa a peste 3100 de alimente din toata lumea (MH Carlsen et al. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide, publicat in Nutrition Journal)|.

Acesta capacitate este exprimata in unitati ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) per 100 g de produs, iar condimentele sunt in top cu sute de mii de unitati, in conditiile in care ai nevoie in medie de 5000 de unitati zilnic.

Concret, cum poti sa beneficiezi de aceste adevarate elixire ale tineretii?

Spre exemplu, o portie de spaghetti (50 g) din cereale integrale (68 de unitati) si cu cateva buchetele de broccoli pe deasupra iti aduce 142 de unitati antioxidante. Dar daca adaugi o lingurita de oregano uscat (200.129 unitati ORAC/100g), numarul ORAC se dubleaza instantaneu!

Liderii parfumati si antoxidanti

Da, oregano este unul dintre cei mai buni, ca si scortisoara (267.536 unitati ORAC), ambele sunt insa surclasate de maghiran, ruda cu oregano, dar cu 50% mai puternic. Ienibaharul, roinita (pentru un ceai delicios), menta uscata (savuroasa in salate si sosuri) ar fi urmatoarele alegeri superioare pe scara ierarhica.

Liderul necontestat ramane pudra de cuisoare (314.446 unitati ORAC/100 g!).

Cand esti in fata unui fel preferat de mancare, gandeste-te cum poti transforma placerea culinara intr-o arma impotriva bolilor si imbatranirii.

E simplu: adauga un varf de cutit de condimente sau ierburi parfumate.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, trimite-l si la prieteni.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: