Ieri 30 de grade, azi 15 cu vânt … Îți sună cunoscut? Cam așa a a început toamna. Și chiar dacă vremea s-a îndreptat, nu înseamnă că nu am avut cu toții de suferit. Iar toamna este abia la început și, pentru a-i face față, organismul nostru are nevoie de superalimente.

Azi vreau să îți dezvălui secretele unui alt superaliment, dar care, din nefericire, este mai puțin cunoscut la noi.

Vrei să afli despre ce este vorba? Citește articolul și descoperă pe cine au încoronat oamenii de știință regina a cruciferelor.

Cum să întâmpini toamna cu un sistem imunitar de invidiat

La japonezi, e considerată supliment alimentar, suedezii o adaugă în supe pentru vitamine și minerale, iar în Africa de Sud nici nu se poate concepe bucătăria tradițională fară ea…

Kale pentru colesterol și fumători

Puțini români au auzit de regina despre care vorbeam mai sus făcând pe misteriosul. Pentru că pe piața autohtonă, regina Kale este o necunoscută, o raritate ignorată, deși are adevărate superputeri! Scade riscul bolilor coronariene, scade colesterolul și crește nivelul de antioxidanți din organism, mai ales la fumători.

Într-un studiu (Kim SY et al. Kale juice improves coronary artery disease risk factors in hypercholesterolemic men. Biomed Environmental Science 2008), un grup de bărbați cu colesterol ridicat a consumat zilnic 3-4 pahare de suc de Kale timp de 3 luni, echivalentul a 15 kg de Kale. Cam cât ar consuma un american obișnuit într-un secol, conform statisticilor oficiale.

Ce s-a întâmplat după atâta varză Kale? Colesterolul cel rău a scăzut și cel bun a crescut ca și cum ar fi făcut o oră de sport în fiecare zi. Nivelul antioxidant din sânge a crescut și el, dar mai puțin în cazul fumătorilor, pentru că aceștia au folosit activ toți antioxidanții din cele 225 de sucuri Kale.

Kale pentru imunitate

Pe lângă alte studii care laudă regina cruciferelor pentru beneficiile aduse sănătății, mi-a atras atenția un studiu (Nishi K at al. Immunostimulatory in vitro and in vivo effects of a water-soluble extract from kale. Biosci Biotechnology & Biochemistry 2011) în urma căruia cercetătorii au concluzionat: pe lângă capacitatea antioxidantă, aportul de varză ar putea spori imunitatea împotriva agenților patogeni precum virusuri, bacterii și toxine.

Experimentul în cauză a arătat că, prin adăugarea unei miliardimi dintr-un gram (!) de proteină Kale crudă, s-a mărit de 4 ori producția de anticorpi! Ce se întâmplă când o fierbi românește, adică o jumătate de oră? Efectul imunostimulator devine și mai puternic…

În loc de concluzie, voi încheia cu o glumă: dacă un român obișnuit îți mai spune vreodată „ești varză”, să nu o consideri o jignire, ci un compliment. Dacă am putea face ce poate face varza Kale pentru sistemul imunitar și colesterol, am deveni tămăduitori…

Așa că, începe chiar de azi cu un mic dejun format dintr-un smoothie din frunze de varză Kale, câteva bucăți de ananas, o lingură de iaurt grecesc și o banană.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar dacă ți-a plăcut, trimite mail-ul și prietenilor.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: