Îți place iarna, însă nu și lipsa de lumină care te cam deprimă și nici faptul că îți îngheață mâinile și picioarele oricâte măsuri de precauție ți-ai lua? Astăzi vreau să-ți spun ce să mănânci ca să ai mâinile și picioarele calde chiar și atunci când este ger de crapă pietrele.

Citește articolul și descoperă cum îți încălzesc citricele mâinile și picioarele.

Mâini calde și iarna, cu citrice

Știi deja că citricele aduc beneficii extraordinare corpului tău prin conținutul lor de vitamina C și flavonoide antioxidante. Mai mult, aroma de portocale este un remediu excelent pentru anxietate. Însă nu întamplător le consumăm iarna. Conform studiilor recente, mai pot face și altceva dacă le consumam zilnic: ne încalzesc mâinile când afară este frig…

Hespereridina din citrice crește viteza fluxului sanguin

În 1936, Albert Szent-Györgyi câștiga Premiul Nobel pentru descoperirea vitaminei C, despre care noi acum știm că include o clasă de fitonutrienți numiți flavonoide. Unii, precum quercitina, sunt răspândiți în legume și fructe. Alții se găsesc numai în anumite familii de plante, precum hesperidina care se găsește în principal în citrice. Este unul din motivele pentru care, citricele pot reduce riscul de accident vascular cerebral, dar nu fac doar asta…

Conform multor studii recente, fitonutrientul hesperidina din citrice crește viteza cu care curge sângele în organism. Folosind un aparat numit fluxmetru Doppler, cercetătorii pot măsura viteza fluxului sanguin cu ajutorul unui fascicul laser. Cantitatea de hesperidina din 2 cești de suc de portocale crește viteza fluxului de sânge, iar portocala consumată întreagă funcționează chiar mai bine (C. Morand et al. Hesperidin contributes to the vascular protective effects of orange juice: A randomized crossover study in healthy volunteers. American Journal of Clinical Nutrition. 2011)!

Portocale la vreme de răcoare – bune și pentru concentrare

Iar aceste schimbări în fluxul sanguin nu sunt doar „teoretice”. Cercetătorii japonezi au luat voluntari cu sensibilitate la rece (mâini și picioare reci mai tot timpul) și i-au împărțit în două grupuri: un grup a băut placebo, iar celălalt două doze de citrice sub formă de suc. Au luat apoi cele două grupuri și le-au pus într-o cameră cu aer condiționat, după care le-au măsurat temperatura degetelor.

În grupul placebo, degetele au devenit cu două grade Celsius mai reci, însă degetele celor care au consumat citrice – nu la fel de mult. Asta pentru că fluxul de sânge a rămas constant, măsurat din nou cu fluxmetrul Doppler.

Citricele îmbunătățesc circulația la nivelul creierului

Când suntem expuși la temperaturi reci, corpul nostru încetinește fluxul de sânge periferic pentru a menține cald restul, dar în cazul în care consumăm portocale înainte de a merge la schi, riscul de degerături scade, deoarece fluxul sanguin din degetele de la mâini și de la picioare rămâne constant (H. Takumi et al. Bioavailability of orally administered water-dispersible hesperetin and its effect on peripheral vasodilatation in human subjects: Implication of endothelial functions of plasma conjugated metabolites. Food & Function 2012).

Să ai mâinile calde când este frig este confortabil, dar menținerea fluxului sanguin la degete nu este la fel de importantă ca menținerea fluxului de sânge la creier. Asta reușesc să facă citricele, deoarece îmbunătățesc circulația în tot corpul (S.L. Hwang et al. Neuroprotective effects of citrus flavonoids. Journal of Agriculture, Food & Chemistry, 2012).

Consumul zilnic de citrice este recomandat pentru importanța vitaminei C, dar și pentru proprietatea uimitoare a hesperedinei de a ne încălzi extremitățile, prin îmbunătățirea circulației sângelui. La vreme rece de iarna, consumă zilnic două portocale, pe post de gustare de dimineață sau desert de prânz, și vei observa că nu mai ai mâinile și picioarele la fel de reci, iar capacitatea de concentrare este mult mai bună.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar dacă ți-a plăcut, trimite mail-ul și prietenilor.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: