Astazi vreau sa iti dezvalui ce sa mananci ca sa obtii senzatia de satietate pe termen lung si in acelasi timp sa nu ai probleme cu glicemia.
Oare exista alimente care pot alunga foamea?
Citeste articolul si descopera.
Cum sa „pacalesti” foamea
Pentru vegetarieni si cei ce postesc, boabele tin loc de carne. Sunt pline de proteine, minerale, fibre si nu numai… Se pare ca beneficiile leguminoaselor nu se reduc la continutul lor nutritional, ci se adauga un efect foarte special, datorat fibrelor si indicelui glicemic foarte scazut.
Leguminoase pentru controlul glicemiei si apetitului
Stim de 35 de ani ca daca consumam fasole, mazare sau linte nu ne ducem nici macar la 50% din nivelul de zahar din sange (glicemia) obtinut cu aceeasi cantitate de carbohidrati sub forma de paine, paste sau cartofi (D. J. Jenkins et al. Exceptionally low blood glucose response to dried beans: Comparison with other carbohydrate foods. British Medical Journal 1980).
Asadar, cand vrei sa mananci unele alimente cu index glicemic mare precum orezul alb sau cartofii, combina-le cu leguminoase. Cu cat mai multe, cu atat mai bine, se digera mai lent, oferindu-ti satietate.
Mai mult, substituirea unei portii de orez alb pe zi cu o portie de leguminoase a fost asociata cu un risc cu 35% mai mic de sindrom metabolic sau pre-diabet (J. Mattei et al. A higher ratio of beans to white rice is associated with lower cardiometabolic risk factors in Costa Rican adults. American Journal of Clincal Nutrition 2011).
Efectul de la masa urmatoare
De ce au leguminoasele un indice glicemic atat de scazut? In principal, datorita fibrelor care fac absorbtia lor sa fie lenta, dar urmatorul studiu, devenit un clasic, a demonstrat ceva in plus (D. J. Jenkins et al. Slow release dietary carbohydrate improves second meal tolerance. American Journal of Clincal Nutrition 1982).
Painea la micul dejun consumata de ambele grupuri din studiu a ridicat pe culmi glicemia si insulina, dar aceeasi cantitate de carbohidrati din linte data unui singur grup a atenuat semnificativ nivelul. La pranz, ambele grupuri au primit aceeasi mancare, cu paine. Insa cei ce servisera linte patru ore mai devreme au avut o reactie glicemica mult mai mica la paine.
In acel moment, cercetatorii l-au numit „efectul lintei”, insa nautul a functionat la fel de bine, asa ca l-au numit „efectul de la masa urmatoare”. Adica un control glicemic mai bun chiar si la micul dejun cu paine de a doua zi daca ai servit linte la cina (T. M. Wolever et al. Second-meal effect: Low-glycemic-index foods eaten at dinner improve subsequent breakfast glycemic response. American Journal of Clincal Nutrition 1988).
Cum este posibil? Misterul s-a rezolvat in 2006 (F. Brighenti et al. Colonic fermentation of indigestible carbohydrates contributes to the second-meal effect. American Journal of Clincal Nutrition 2006). Daca la cina dam leguminoase bacteriilor noastre bune din stomac, a doua zi se comporta mai bine (digera mai eficient), pentru ca le-a placut cina…
Consuma cel putin o portie de leguminoase pe zi, pentru ca efectele lor secundare depasesc orice asteptari. Cand mananci fasole, linte sau naut, la masa urmatoare digestia se face si mai eficient, pentru ca bacteriile bune din stomac iubesc leguminoasele.
Asa ca incepe de azi si mananca la micul dejun 2 linguri de hummus impreuna cu un ardei gras! Pentru o digestie mai buna si o glicemie controlata!
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Iar daca ti-a placut, trimite acest articol si prietenilor.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!