Daca marti ti-am aratat ca laptele de migdale este o alternativa sanatoasa pentru laptele de vaca, astazi vreau sa-ti arat ce alte beneficii are consumul de migdale.

Citeste articolul si descopera cum poti preveni osteoporoza cu migdale.

Migdale satioase pentru oase

Pentru vegetarieni, cele mai bune inlocuitoare ale carnii sunt nucile si semintele, iar dintre nuci, migdalele merita o atentie speciala, atat pentru continutul de proteine, calciu si magneziu, dar si pentru ca sunt satioase si ne feresc de faimoasa osteoporoza, care in prezent afecteaza 10 milioane de americani (la noi nu exista statistici).

Oasele – structuri dinamice, influentate de dieta

In ciuda a ceea ce ai putea crede, osul este un organ dinamic, viu, reinnoit constant printr-un proces de remodelare si modelare. Osul e distrus de osteoclaste, celule care mananca osul, si se formeaza din nou prin osteoblaste, celule care le construiesc. Osteoporoza este cauzata de un dezechilibru intre pierderea si cresterea de masa osoasa, frecvent legat de schimbarile hormonale care apar in timpul menopauzei.

Asadar, ce putem face pentru a inclina balanta in favoarea osteoblastelor? Exista o serie de compusi specifici din alimente vegetale, mai ales din fructe de padure si legume verzi, care sunt promitatoare pentru remodelarea osoasa. (SM Sacco et al. Phytonutrients for bone health during ageing. British Journal of Clinical Pharmacology. 2013)

Din studiile facute pana in prezent, migdalele se detaseaza ca fiind mari protectoare ale oaselor, daca sunt consumate aproape zilnic. Un studiu interesant de acum 5 ani a aratat ca un consum de peste 4 portii pe saptamana (30 g/portie) protejeaza impotriva osteoporozei. (ID Platt et al. Postprandial effects of almond consumption on human osteoclast precursors – an ex vivo study. Metabolism. 2011)

Este interesant (si genial!) ca cercetatorii au tratat oasele cu sange luat de la donatori hraniti cu migdale, ca sa testeze direct efectele la nivel celular. Este ca si cum ar fi inserat o camera de luat vederi in interiorul organismului ca sa vada ce se intampla!

Asadar, osteoclastele au fost expuse sangelui celor care au mancat un pumn de migdale, inainte si la patru ore dupa consum. Cercetatorii au descoperit ca serul sanguin obtinut in urma consumului de migdale inhiba formarea osteoclastelor, oferind dovezi directe pentru a sustine asocierea dintre consumul regulat de migdale si un risc redus de a dezvolta osteoporoza.

Migdalele sunt satioase, dar nu ingrasa

Un pumn de migdale in fiecare zi inseamna circa 200 de calorii. Exista riscul sa ne ingrasam daca le adaugam la dieta noastra obisnuita? De fapt, lucrurile se petrec cu totul altfel…

Intr-un studiu dedicat migdalelor, cercetatorii le-au dat femeilor cate 28 g sau 42 g de migdale (173, respectiv, 250 de calorii) ca gustare la jumatatea diminetii, apoi le-au lasat sa manance la pranz si la cina cat simteau nevoia. Participantele au mancat mai putin decat de obicei si au anulat caloriile din migdale. La finalul zilei, totalul de calorii a ramas acelasi, dar organismul s-a bucurat de beneficiile oferite de migdale (S Hull et al. A mid-morning snack of almonds generates satiety and appropriate adjustment of subsequent food intake in healthy women. European  Journal of Nutrition. 2015).

Pentru sanatatea oaselor pana la adanci batraneti, consuma zilnic un pumn de migdale. Poate face minuni. Pe langa faptul ca sunt o buna sursa de calciu, migdalele lupta eficient impotriva distrugatorilor de oase, ceea ce te poate feri de fracturi si neplacuta osteoporoza.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, trimite-l si la prieteni.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: