Pentru că aceste zile sunt marcate de o atmosfera specială, astăzi am ales să-ți dezvălui beneficiile meditației și muzicii nu numai asupra spiritului, ci și a corpului tău.

Citește articolul și descoperă cum te ajută meditația și muzica să scapi de stresul care te îngrașă.

Câte minute de meditație pe zi combat stresul care îngrașă?

Am vorbit într-un articol anterior de efectele terapeutice ale muzicii, ale dietei și ale râsului asupra organismului și stării de bine, așa că astăzi mă voi opri asupra meditației ce reduce eficient stresul care te îmbie să mănânci mult și nesănătos…

Telomeri scurți la cei stresați

În filmul „Vacanța”, Cameron Diaz exclamă: „Stresul sever face ADN-ul celulelor noastre să se micșoreze până când acestea nu se mai pot replica.” Și-au făcut oare cei de la Hollywood temele la știință?

Enzima care construiește și menține vârfurile cromozomilor noștri (numite telomeri) pare să încetinească îmbătrânirea celulelor. Oare oamenii care sunt stresați au telomeri mai scurți? Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii americani au măsurat lungimile telomerilor mamelor cu copii bolnavi cronici – ce ar putea fi mai stresant decât asta? Cu cât o femeie a petrecut timp având grijă de copilului ei bolnav, cu atât mai scurți sunt telomerii ei. Chiar și copiii abuzați au telomeri mai scurți.(ES Epel et al. Accelerated telomere shortening in response to life stress. Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA, 2004)

Află aici cum telomerii iți pot schimba viața!

Scurtarea suplimentară a telomerilor la mamele stresate este echivalentă cu cea cauzată de cel puțin un deceniu de îmbătrânire. Același lucru se întâlnește și la îngrijitorii pacienților cu Alzheimer și cei care suferă de epuizare legată de munca stresantă. (Damjanovic AK et al. Accelerated telomere erosion is associated with a declining immune function of caregivers of Alzheimer’s disease patients. Journal of Immunology, 2007)

Doar 12 minute de meditație zilnică lungesc telomerii și reduc stresul

Dar ce se întamplă în cazul în care combatem stresul, ne putem crește telomerii? Pe lângă o dietă sănătoasă și un stil de viață echilibrat se pare că meditația stimulează telomeraza (enzima care reface telomerii). (Jacobs TL et al. Intensive meditation training, immune cell telomerase activity, and psychological mediators. Psychoneuroendocrinology, 2011)

Într-un studiu interesant de la UCLA si UC San Francisco îngrijitorii celor cu demență au fost puși să facă 12 minute de meditație pe zi, timp de 8 săptămâni, adică vreo 10 ore în total. Cei ce au meditat au experimentat mai puțină depresie, inclusiv o mai bună funcție mentală și psihologică, însoțită de o creștere cu 43% a activității telomerazei, ceea ce sugerează o reducere a îmbătrânirii celulare induse de stres. (Lavretsky H et al. A pilot study of yogic meditation for family dementia caregivers with depressive symptoms: effects on mental health, cognition, and telomerase activity. International Journal of Geriatric Psychiatry, 2013)

Același rezultat l-au obținut și cei care au ascultat muzică de relaxare.

Click aici și află dacă medicamentele sunt singurele calmante eficiente!

Stresul stimulează producția de cortizol, care îți crește spectaculos apetitul pe fond emoțional. Este un motiv serios să-l combați.

Recomandarea mea este să îți alegi 3 melodii cu muzică liniștită pe care să le asculți în fiecare zi. Preferata mea este Aria din Suita nr. 3 a lui Bach, pe care o poți asculta mai jos.

Click aici dacă vrei să slabesti sau să inveti să mănânci sănătos!

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, trimite-l și la prieteni.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: