Daca la inceputul saptamanii iti aratam de ce ar trebui sa mananci ciocolata, astazi vreau sa-ti vorbesc despre o cale sigura care te ajuta sa te feresti de osteoporoza.
Citeste articolul si descopera ce spun cele mai noi studii despre alimentele care ne ajuta sa avem oase puternice pana la adanci batraneti.
Ce alimente previn osteoporoza
Daca ai auzit de fitati sau fitate ca fiind compusi periculosi ai unor alimente (pe care, bineinteles ca trebuie sa le eviti!), citeste in continuare despre cele mai recente dovezi in privinta lor. Studii recente arata ca fitatele continute de plante precum cerealele integrale, leguminoasele si semintele previn osteoporoza mai bine decât o fac medicamentele.
Fitatele – o schimbare de atitudine
„Autoritatile din domeniul sanatatii din intreaga lume recomanda in mod universal cresterea consumului de cereale integrale și leguminoase (fasole, mazare, naut și linte) pentru promovarea sanatatii.” Dar unii le evita din cauza „fitatelor”, presupuse a fi periculoase (B. Venn, F. Thies, C. O’Neil. Whole grains, legumes, and health. Journal of Nutrition and Metabolism, 2012).
„Fitatele … sunt un compus natural care se gaseste in toate semintele [plantelor].” Adica in toate leguminoasele, nucile și semintele. Timp de multe decenii, fitatele au fost considerate inhibitori ai absorbtiei minerale. Si in prezent mai auzi sfaturi precum sa inmoi nucile – pentru a scapa de fitati, ca sa poti absorbi mai multe minerale, precum calciul. Dar mai recent, in lumina unor studii mai ample, imaginea fitatelor a suferit o transformare. (G. Urbano et al. The role of phytic acid in legumes: antinutrient or beneficial function? Journal of Physiology and Biochemistry, 2000).
Alimente cu fitate pentru densitate osoasa
Cercetatorii si-au pus o intrebare simpla: persoanele care evita alimentele bogate in fitate – leguminoase, fructe in coaja tare si cereale integrale integrale – au o densitate mai mare a mineralelor din oase? Nu. De fapt, este exact invers. Cei care consuma mai multe alimente bogate in fitate au oase mai puternice, inclusiv in femur, coloana vertebrala și șold. Cercetatorii au concluzionat ca de fapt consumul de fitate are efecte protectoare impotriva osteoporozei.
Mai mult, un consum scazut de fitate poate fi considerat un factor de risc pentru osteoporoza. Concluzia este in concordanta cu cercetarile care arata ca fitatele pot inhiba dizolvarea oaselor, la fel ca medicamente antiosteoporoza. (A. A. López-González et al. Protective effect of myo-inositol hexaphosphate (phytate) on bone mass loss in postmenopausal women. European Journal of Nutrition, 2013).
Bineinteles ca si medicamentele antiosteoporoza pot avea un efect benefic similar. Dar fitatele nu au efectele secundare asociate cu medicamentele bifosfonate, cum ar fi osteonecroza (da, tesut osos mort…). Exista chiar si un efect secundar rar, asociat cu aceasta clasa de medicamente, numit osteonecroza maxilara. Adica femeile iau aceste medicamente sa-și protejeze oasele, dar risca sa le distruga… (A. M. Eckardt et al. Surgical management of bisphosphonate-related osteonecrosis of the jaw in oncologic patients: a challenging problem. Anticancer Reserch, 2011)..
Pentru oase puternice pana la adanci batraneti continua sa mananci sanatos: cate o portie zilnica de cereale integrale (40 g), leguminoase (100-150 g) si fructe in coaja tare (30 g) te tin departe de teribila ostoporoza ce-ti poate rupe oasele… Iar fitatele nu sunt periculoase, ci isi pot asuma o mare parte din merit!
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!