La inceputul saptamanii iti aratam cum sa-ti cresti performantele intelectuale cu rozmarin. Astazi vreau sa-ti vorbesc despre un alt aliment cu beneficii extraordinare asupra sanatatii.

Citeste articolul si descopera cum te ajuta broccoli sa ai plamani sanatosi chiar daca traiesti intr-un oras poluat.

Cum contracarezi efectele poluarii atmosferice

Poluarea este considerata a noua cauza mondiala de deces. Ea este responsabila de milioane de decese cauzate de cancer de plamani, emfizem pulmonar, boli de inima, accident vascular cerebral si infectii respiratorii. In SUA, viata intr-un oras poluat este asociata cu o crestere de 28% a mortalitatii fata de un oras cu aer curat. De asemenea, poluarea poate sa creasca riscul de dezvoltare a astmului bronsic, poate provoca afectiuni hepatice si chiar risc de diabet.

Efectele poluarii asupra organismului

Organismul uman are in mod natural enzime de detoxifiere, atat in ficat, cat si pe traiectul cailor respiratorii. Multe persoane se nasc insa cu enzime de detoxifiere mai putin eficiente. Din fericire putem face ceva ca sa stimulam activitatea acestor enzime de detoxifiere din ficat. Iar acest ceva este consumul de broccoli. Intr-un studiu, cercetatorii au hranit un grup de fumatori cu o tulpina mare de broccoli in fiecare zi, timp de zece zile, pentru a vedea daca acest lucru afecteaza nivelul inflamatiei din organism. Concluzia a fost ca inflamatia s-a redus aproape la jumatate. (Riso P, Vendrame S, Del Bo’ C, Martini D, Martinetti A, Seregni E, Visioli F, Parolini M, Porrini M. Effect of 10-day broccoli consumption on inflammatory status of young healthy smokers. Int J Food Sci Nutr. 2014)

Broccoli pentru plamani sanatosi

Intr-un alt studiu, cercetatorii au recreat in laborator producerea enzimelor cu rol de detoxifiere a plamanilor si au constatat ca adaugarea de aroma de broccoli stimuleaza producerea lor. Dar noi nu inhalam broccoli, ci il mancam. Asadar, este el la fel de eficient atunci cand il ingeram? Cercetatorii de la UCLA au dus studiul mai departe si au oferit unui grup de oameni extract de lastari de broccoli, apoi i-au expus la emisii de gaze echivalente cu expunerea zilnica intr-o ora de varf pe o autostrada din Los Angeles. In numai sase ore intr-un astfel de mediu poluat, numarul celulelor inflamatorii din nas creste si continua sa creasca. In schimb, in grupul care a primit extract de lastari broccoli, inflamatia a coborat si a ramas jos. (Heber D, Li Z, Garcia-Lloret M, Wong AM, Lee TY, Thames G, Krak M, Zhang Y, Nel A. Sulforaphane-rich broccoli sprout extract attenuates nasal allergic response to diesel exhaust particles. Food Funct. 2014).

Doza folosita in acest studiu este echivalentul unui consum de 100-200 g de broccoli, prin urmare broccoli are un potential extraordinar de a reduce impactul particulelor fine asupra bolilor alergice si astmului.

In ceea ce priveste riscul de cancer, in China, unde exista unele dintre cele mai grave probleme cu poluarea din lume, persoanele care au consumat lastari de broccoli au reusit sa scape de 60% din benzenul din corpul lor, acesta fiind cel mai puternic carcinogen uman cunoscut.

Asadar, desi poluarea va ramane probabil pentru mult timp una dintre cele mai importante probleme ale omenirii, consumul de broccoli poate fi un mijloc eficient de atenuare a riscurilor pe termen lung ale poluarii aerului.

Asa ca incepe si tu chiar de azi cu o cina formata din orez alaturi de cel putin 200 g de  broccoli preparat la abur. Dupa o zi petrecuta in trafic, corpul tau iti va multumi.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: