După articolul în care am vorbit despre pericolul la care te expui atunci când consumi prea multă sare, urmează să ne îndreptăm atenția asupra unui aliment pe care îl consumăm zilnic.
Citește articolul pentru a afla dacă brânzeturile își merită locul privilegiat în farfuria ta.
Studiile care susțin consumul de lactate sunt finanțate de producătorii acestora
Din cauza grăsimilor pe care le conțin, produsele pe bază de lapte au căpătat în ultima vreme o imagine negativă printre profesioniștii din domeniul sănătății. Motivul? Rolul activ pe care îl pot juca în declanșarea sau agravarea bolilor cardiovasculare. Nimic mai firesc, din moment ce grăsimile saturate, indiferent de proveniența lor, reprezintă un pericol. (Guo J, Astrup A, Lovegrove JA, Gijsbers L, Givens DI, Soedamah-muthu SS, Milk and dairy consumption and risk of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies, „Eur J Epidemiol”, 2017)
Dar au apărut cercetări ample care au reușit să îndulcească această percepție. Un astfel de raport care are în vedere mai multe studii propune niște concluzii surprinzătoare. Pe scurt, susține că nu se poate face nicio asociere între produsele lactate și bolile cardiovasculare sau decesele provocate de acestea. Analiza în cauză face parte dintr-o campanie importantă lansată de industria laptelui la nivel mondial. Dar de unde știm că producătorii de lactate sunt direct implicați?
Află aici cum elimini 90% din bolile de inimă!
Raportul a fost publicat într-o revistă de specialitate care le pretinde autorilor să dezvăluie eventualele conflicte de interese de ordine financiară. A rezultat că de organizare și sponsorizare au fost responsabile mai multe companii producătoare de lapte, brânzeturi sau chiar fast-food. Asta în condițiile în care au declarat că de fapt nu există niciun conflict de interese. Greu de crezut, din moment ce erau angajați ai celui mai mare producător de produse lactate din China, adică una dintre cele mai mari companii producătoare de lactate din lume.
Argumentele fabricate care demonstrează că brânzeturile sunt benefice pentru sănătate
Concluziile studiilor realizate în condițiile pe care le-am descris mai sus sunt și mai surprinzătoare decât te-ai aștepta. Că o porție de brânză consumată zilnic nu are repercusiuni pentru sănătate poate fi acceptabil pentru oricine. Dar să susții că brânzeturilor le datorăm o stare mult mai bună de sănătate este deja exagerat. Te întrebi poate cum au reușit autorii acestui raport să ajungă la un asemenea rezultat.
Majoritatea studiilor analizate s-au desfășurat în Europa. Aici, consumul de brânză este asociat cu un statut socio-economic mai ridicat pentru că brânza este în general un produs scump. Deci cine își permite sa mănânce cât mai multe sortimente de brânză? Cu siguranță, cei care au absolvit instituții de învățământ superior și/ sau au locuri de muncă bine plătite. Dar persoanele care aparțin acestei categorii sociale se bucură în general de o stare de sănătate mai bună, indiferent dacă obișnuiesc sau nu să mănânce brânzeturi. (Sanchez-villegas A, Martínez JA, Prättälä R, et al, A systematic review of socioeconomic differences in food habits in Europe: consumption of cheese and milk, „Eur J Clin Nutr”, 2003)
[stextbox id=”info”]Ai probleme de sănătate cauzate de kilogramele în plus? Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să faci primii pași către o viață activă și sănătoasă![/stextbox]
Ca o picanterie, voi aduce în discuție un program inițiat de guvernul american, în colaborare cu producătorii de lactate sau cu lanțurile de fast-food. Scopul lor este acela de a promova alimentele obținute prin prelucrarea laptelui. Ca urmare, pe meniurile celor mai celebre restaurante fast-food au apărut produse noi, cu brânzeturi în compoziție. Este cazul hamburgerilor „double cheese”, al feliilor de pizza cu crustă umplută cu brânză sau al buletelor de brânză prăjite în ulei încins. Nu, nu greșești dacă te gândești că acestea aparțin categoriei junk food. În mod special servită sub aceste forme, brânza nu reușește decât să contribuie la apariția sau agravarea bolilor cardiovasculare.
După același principiu ca brânzeturile, și bomboanele pot fi considerate sănătoase
Așa cum am afirmat mai sus, grupurile socio-economice cu un statut financiar privilegiat și cu o stare de sănătate bună consumă mai multe fructe și legume. Practic, și mai multe dulciuri, pentru că își permit. Deci un studiu condus într-un anume fel ar putea duce la un paradox. În anumite condiții, și consumul de bomboane ar putea fi asociat cu o mai bună stare de sănătate. De fapt, chiar există asemenea studii! Pentru mine, ca medic, dar și ca om simplu, faptul că bomboanele pot reduce inflamația în corp și pot scădea riscul de hipertensiune cu 14% sună de-a dreptul elucubrant. Dar exact acestea sunt concluziile unui studiu sponsorizat de industria dulciurilor și de guvernul american. Mare atenție, așadar, la sursele din care îți iei informațiile, pentru că interesele financiare pot legitima recomandări dăunătoare.
Click aici să vezi dacă dulciurile creează dependență!
Începe chiar de astăzi să îți prepari sendvișuri și tartine cu sortimente de brânză cât mai puțin procesate. Alege brânza proaspătă de vacă în cantități mici, cât să ștergi cuțitul pe pâinea integrală practic. Adaugă două felii de avocado, câteva felii de roșii, ardei și castraveți, pentru a obține o gustare colorată, după care tânjește orice organism pentru care sănătatea reprezintă o prioritate.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, trimite-l și la prieteni.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!