Cum ne afectează vasele de sânge

Despre sare și implicațiile ei pentru sănătate am mai discutat și în trecut. Explicația este simplă: acest condiment nu lipsește aproape niciodată de pe masa noastră și nici din produsele pe care le cumpărăm ambalate de la supermarket.

Citește articolul în continuare pentru a descoperi de ce varianta „a pune sare pe rană” este mai realistă decât bucuria cauzată de „sarea în bucate”.

O dietă cu conținut scăzut de sare îmbunătățește semnificativ funcția arterială

Nu mică îți va fi mirarea când vei afla că ceea ce numim în mod obișnuit o dietă cu puțină sare presupune de fapt consumul a de 2 ori mai mult sodiu decât are nevoie organismul. Ce se întâmplă atunci cu o dietă normală? Ei bine, nutriționiștii apreciază că cea din urmă vine la pachet cu de 5 ori mai mult sodiu decât îi este necesarul corpului.

Să ne imaginăm că alegem să urmăm o dietă cu conținut redus de sare. Consecințele sunt de apreciat: nu numai că se produce o reglare a tensiunii arteriale mari, ci pot fi observate și alte efecte benefice pentru inimă și sistemul cardiovascular. Acestea sunt îmbunătățirile constatate după ce a fost studiat un grup de oameni timp de 2 săptămâni, timp în care participanții au mâncat cu o linguriță de sare mai puțin decât de obicei.

Dar ce se întâmplă atunci când consumul de sare este redus cu numai o jumătate de linguriță? Pentru o singură zi, sau doar la o masă. Chiar și în aceste cazuri, s-a observat o îmbunătățire a funcției arteriale. (F Delahaye, Should we eat less salt?, „Arch Cardiovasc Dis”, 2013)

Efectele negative imediate ale consumului de sare

Judecând după efecte, putem considera că o masă care conține o cantitate „normală” din acest condiment, după standardele consumului obișnuit, este de fapt bogată în sare. Ceea ce ni se pare firesc pentru gust este de fapt prea mult pentru organism. Funcția arterială este afectată în numai 30 de minute după ce am mâncat.

Cercetătorii au urmărit ce se întâmplă treptat, după 30, 60, 90 sau 120 de minute după ce participanții la studii au luat o masă cu un vârf de cuțit de sare în comparație cu alții care au mâncat un sfert de linguriță. Aparent, diferența nu pare notabilă. De fapt, ea se reflectă în valorile tensiunii arteriale.

O doză mai mică de sare ajută la o tensiune normală

Să luăm exemplul unei persoane cu o tensiune arterială situată în limitele normalității. După ce mănâncă un castron de supă mediu sărată, tensiunea sa crește în următoarele 3 ore. Ceea ce nu s-ar întâmpla dacă ar mânca aceeași supă fără adaos de sare.

Studiile au relevat faptul că un conținut ridicat de sodiu afectează endoteliul (căptușeala interioară a arterelor) la oamenii sănătoși. Mai exact, chiar și la persoanele a căror tensiune arterială nu răspunde la aportul de sare, se poate observa o modificare semnificativă a funcției lor arteriale. Deci, indiferent dacă provoacă sau nu hipertensiune arterială, sarea ne rănește arterele. Iar efectele se manifestă în câteva minute de la consum asupra arterelor, dar și a vaselor de sânge mici. (K M Dickinson, P M Clifton, J B Keogh, Endothelial function is impaired after a high-salt meal in healthy subjects, „Am J Clin Nutr”, 2011)

Imaginează-ți că intri într-o baie fierbinte. Pielea devine roșiatică automat pentru că vasele de sânge se deschid. Prin încălzire, se produce o creștere mare a fluxului sanguin. Până la un punct, asta se întâmplă și atunci când mâncăm sare. Vasele de sânge se dilată, numai că fluxul de sânge este semnificativ mai mic ulterior.

Enzima care poate neutraliza 1 milion de radicali liberi pe secundă

Atât de intensă este activitatea acestei enzime, mai ales dacă ținem cont de faptul că se produce 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Din păcate, cercetările au arătat că activitatea ei este suprimată în cazul consumului unei diete cu un conținut normal de sare. Acest lucru poate explica starea arterelor, despre care am vorbit mai sus. Practic, dacă enzimele antioxidante sunt anihilate de sare, radicalii liberi sunt… liberi să ne distrugă arterele.

Efectul poate fi anulat prin administrarea de vitamina C injectabilă. Sau pur si simplu prin reducerea cât mai mult a consumului de sare iodată. Potasiul, concentrat în fructe și legume, contribuie la asigurarea flexibilității arterelor, în timp ce sodiul întărește mucoasa arterială.

Începe și tu chiar de astăzi cu o salată cu legume și fasole boabe la prânz, condimentată cu plantele aromatice preferate. Bazează-te pe ele pentru a putea ține solnița la cât mai mare distanță.

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: