Ți-ai propus vreodată să renunți la zahăr pentru a face un pas către un stil de viață sănătos și echilibrat?
Azi vreau să te ajut să înțelegi că „pofta de zahăr” nu este doar o simplă dorință, ci un semnal pe care corpul îl emite, care poate scoate la iveală mai multe aspecte legate de sănătatea ta și de obiceiurile alimentare.
Fluctuații de insulină, nevoia de serotonină și alternative la zahăr
Unul dintre factorii care contribuie la pofta de zahăr sunt fluctuațiile bruște ale nivelului de insulină. Acestea apar atunci când consumi alimente cu indice glicemic ridicat, ceea ce duce la creșteri rapide ale glucozei în sânge și la eliberarea bruscă de insulină. Acest ciclu va determina scăderi rapide ale glicemiei, determinând senzația de leșin și nevoia de a consuma ceva dulce.
Consumul de zahăr crește temporar nivelul de serotonină, cunoscut drept „hormonul fericirii”, iar această creștere temporară a stării de bine te va determina să apelezi la zahăr pentru a te simți mai bine.
Rezistența la hormoni, carențe de minerale și deshidratarea
Majoritatea oamenilor au carențe de minerale, pentru că este dificil, aproape imposibil, să iei toate vitaminele și mineralele de care ai nevoie din dieta modernă standard. Acest lucru contribuie la pofta de zahăr și ar trebui să suplimentezi cu vitamine și minerale, în funcție de nevoile tale.
Leptina este hormonul care semnalează creierului că suntem sătui. Un dezechilibru în nivelurile de leptină poate face ca semnalele de sațietate să nu fie corecte, conducând la o poftă intensă de alimente dulci și calorice.
Ai grijă și la alimentele procesate cu conținut ridicat de zaharuri simple pentru că pot perturba răspunsul hormonal și insulinic al corpului, contribuind la pofta de zahăr. În special persoanele care nu obișnuiesc să bea suficientă apă se pot confrunta cu fenomentul în care corpul confundă adesea senzația de foame cu setea.
Dacă simți o poftă de zahăr din când în când nu trebuie să te blamezi. Încearcă să o controlezi și să renunți treptat la zahăr. Începutul este greu, dar rezultatele se vor vedea din primele 7 zile. Pe termen lung vor exista schimbări semnificative în stilul tău de viață.
Începe să gătești mai mult acasă și să optezi pentru mai multe gustări sănătoase, iar hidratarea corespunzătoare are și ea un rol esențial. Nu uita nici de mișcare, care îți va îmbunătăți starea de bine în orice moment.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, trimite-l și la prieteni.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!