Astăzi vreau să-ți dezvălui ultimele studii care să te ajute să-ți păstrezi sănătatea colonului.

Citește articolul și află ce ai de făcut pentru detoxifierea colonului pe cale naturală, astfel încât să previi inflamația sau boala de colon iritabil.

Cum ne păstrăm sănătatea colonului

Dacă am desface toate pliurile pe care le are colonul nostru, am ajunge la o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați, adică mai mult decât un teren de tenis.

Totuși, doar un singur strat de celule separă interiorul nostru de haosul exterior. Iar combustibilul care păstrează acest strat de celule critice în viață este un acid gras cu lanț scurt numit acid butiric, pe care bacteriile noastre bune îl produc din fibrele pe care le consumăm.

Bacterii bune vs. Bacterii rele

Avem bacterii bune în intestinul nostru care ne hrănesc și încearcă să ne mențină sănătoși. Asta deoarece dacă noi murim și ele mor odată cu noi (J Tan, C McKenzie, M Potamitis, A N Thorburn, C R Mackay, L Macia. The role of short-chain fatty acids in health and disease. Adv Immunol. 2014).

Dar există și bacterii rele, precum cea care provoacă holera. Acestea au însă o strategie total diferită. Cu cât ne îmbolnăvesc mai mult, cu atât șansa lor de a se răspândi la alte persoane și de a coloniza alte intestine este mai mare. Acestor bacterii nu le pasă dacă murim, pentru că nu intenționează să moară odată cu noi.

Cum face organismul să păstreze bacteriile bune și să scape de cele rele? Cel care menține echilibrul între păstrarea bacteriilor bune și distrugerea celor rele este sistemul imunitar. Dacă acest mecanism fin se dereglează, sistemul nostru imunitar începe să atace bacteriile inofensive, ceea ce poate duce la boala inflamatorie a colonului.

Fibrele – cheia sănătății colonului

Așa că bacteriile bune îi transmit sistemului nostru imunitar un semnal că sunt de partea lui. Iar acest semnal este acidul butiric. Cercetătorii au descoperit că acidul butiric suprimă reacția inflamatorie și îi spune sistemului nostru imunitar să stea liniștit. Așadar, acidul butiric „se comportă ca un semnal microbian care informează [sistemul nostru imunitar] că nivelul bacteriilor [bune] se află în limitele dorite”.

În absența efectului calmant al acidului butiric, sistemul nostru imunitar reacționează, atacând bacteriile din intestin întrucât presupune că acestea nu sunt bune, devreme ce nivelul de acid butiric este atât de scăzut. Și reacționează astfel până când bacteriile bune creează acid butiric (J R Goldsmith, R B Sartor. The role of diet on intestinal microbiota metabolism: downstream impacts on host immune function and health, and therapeutic implications. J Gastroenterol. 2014).

Dar, ca să creeze acid butiric, aceste bacterii folosesc fibre alimentare. Putem să avem o mulțime de bacterii bune, dar dacă nu le hrănim cu fibre, ele nu pot produce acid butiric. Iar când corpul nostru simte că nivelul de acid butiric a scăzut, crede că bacteriile rele ne-au invadat colonul, așa că reacționează în consecință. Cu alte cuvinte, organismul nostru consideră că un consum redus de fibre înseamnă bacterii rele în colon.

Acesta este motivul pentru care consumul de fibre este esențial pentru o sănătate bună a colonului nostru. Așa că include și tu cât mai multe fibre în alimentație.

Începe chiar de azi cu o salată de fasole la care să adaugi ceapă roșie, morcov, roșii, salată verde și un pic de usturoi. Condimenteaz-o cu 3-4 pufuri de ulei de măsline și savureaz-o la prânz.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: