Dacă marți ți-am arătat ce ar trebui să mănânce femeile ca să trăiască mai mult, astăzi îți propun să deslușim secretele unui mod de alimentație sănătos ale cărui rădăcini se întind în cele mai îndepărtate timpuri. Citește în continuare pentru a afla cum poți mânca simplu și gustos, pentru a fi în cea mai bună formă.

Cei mai buni sportivi din Antichitate erau adepții dietelor bazate pe vegetale

Recent, au fost descoperite rămășițele a zeci de gladiatori romani. Pornind pur și simplu de la scheletele lor, cercetătorii au fost capabili să reconstruiască o serie de lucruri legate de viețile acestora. De pildă, au reușit să stabilească ce grad de performanță au atins și chiar ce mâncau. Izotopii de carbon, cantitatea de sulf din oase sau cea de stronțiu au ajutat la extragerea acestor informații.

Concluzia: cei mai agili sportivi din Roma antică au urmat în cea mai mare parte o dietă bazată pe plante. Cu accent pe orz și fasole, după cum a rezultat. (Lösch S, Moghaddam N, Grossschmidt K, Risser DU, Kanz F, Stable isotope and trace element studies on gladiators and contemporary Romans from Ephesus (Turkey, 2nd and 3rd Ct. AD)- Implications for differences in diet, PLoS ONE, 2014)

Aceeași direcție este valabilă și pentru soldații romani, renumiți până astăzi pentru abilitățile lor de luptători ageri și rezistenți. Și ei erau în esență vegetarieni.

Click aici și află cine este aliatul tău împotriva colesterolului mărit!

Fructele și legumele, aliații gladiatorilor

De fapt, majoritatea grecilor și romanilor își construiau alimentația în jurul legumelor-boabe, al fructelor și legumelor. În scrierile care ne-au rămas de la marele filosof Platon se regăsesc recomandări privind o astfel de dietă; el considera că plantele sunt cele care asigură sănătatea și buna funcționare a organismului uman.

Dieta vegetariană: preferată pentru că este ieftină sau pentru eficiența ei?

Pornind de la aceste observații, putem extrage două posibile cauze. Fie plantele ne oferă putere și rezistență, iar înaintașii noștri erau conștienți de asta, fie sunt pur și simplu mai accesibile. Cu alte cuvinte, pot fi considerate alimente de bază, mai ieftine și mai ușor de procurat.

Cercetătorii au decis să rezolve această dilemă studiind stilul de viață al „spartanilor moderni”, așa cum îi putem numi pe indienii din Tarahumara.  Din pasiune, pot alerga toată ziua, toată noaptea și apoi iarăși toată ziua, până la 120 de kilometri. Și mai mult, dacă se simt în putere.  Se consideră că, din vremea vechilor spartani, niciun alt popor nu a atins o condiție fizică atât de bună. Acum intervine întrebarea: cu ce se hrănesc acești superoameni? Urmează o dietă bazată pe fasole, porumb și un sortiment de dovleci numit „squash”.

[stextbox id=”info”]Ai probleme de sănătate cauzate de kilogramele în plus? Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să faci primii pași către o viață activă și sănătoasă![/stextbox]

Dacă te întrebi cumva care este rolul moștenirii genetice în această schemă, să știi că oamenii de știință au luat în considerare și această variabilă. Se pare că performanța depinde direct de alimentație; atunci când mănâncă alimente grase de proveniență animală colesterolul crește alarmant.  (Groom D. Cardiovascular observations on Tarahumara Indian runners–the modern Spartans, Am Heart J, 1971)

Și sportivii care ocupă podiumul la olimpiade au fost analizați. Mulți dintre ei provin din Kenia, iar acolo dieta bazată pe plante este predominantă. De fapt, vorbim despre o dietă vegetariană în proporție de 99%.

Începe și tu chiar de astăzi și prepară-ți la cină o salată de fasole verde cu plante aromatice și usturoi. Te vei bucura de un plus de energie și vitalitate. Poate nu alergi la olimpiadă, dar pentru ca viața de zi cu zi să fie satisfăcătoare necesită performanță din partea ta. Beneficiile nu vor întârzia să apară și pe cântar.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, trimite-l și prietenilor.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

 

Distribuie articolul: